Slovenija
135 ogledov

Stolpnici z 21 nadstropji

ljubljana 03.06.10, celovski dvori, jama pred celovskimi dvori, celovska cesta, Anže Petkovšek
Prostorski načrt. Namesto 9-nadstropnega hotela še več novih stanovanj.

Mestni svetniki so na današnji seji obravnavali spremembe odloka o občinskem prostorskem načrtu (OPN) Mestne občine Ljubljana (MOL). Te med drugim predvidevajo, da bo mogoče v jami med Celovškimi dvori in Celovško cesto zgraditi stolpiča z 21 nadstropji. Sprva je bilo predvideno, da bo Vegrad AM, ki je v stečaju, zgradil devetnadstropni hotel.

Občina pa bo zdaj dovolila, da bo med 2. in 21. nadstropjem zgrajenih 320 novih stanovanj, da bo v pritličju trgovina, v prvem nadstropju pa vrtec. Protiargumenta, da je v Ljubljani že zdaj okoli 1.400 neprodanih stanovanj (samo v Celovških dvorih 331) in da se proda 157 novih stanovanj na leto, MOL nista prepričala. Pravijo namreč, da se ti načrti skladajo z usmeritvami prostorskega načrtovanja občine, ki predvideva večjo zgostitev ob glavnih vpadnicah.

MOL je prav tako zavrnila pripombo Bežigrajskega športnega parka, ki ga vodi Joc Pečečnik, da bi za območje Fondovih blokov veljala 3. in ne strožja 2. stopnja varovanja pred hrupom, in sicer s pojasnilom, da gre za stanovanjsko območje. Neuresničene bodo tudi želje javnega zavoda Šport Ljubljana, ki je predlagal, da bi v parku Tivoli dovolili gradnjo manjših gostinskih objektov in vrtov ter sanitarij. Na MOL so pripombo zavrnili s pojasnilom, da se ta ne nanaša na spremembe OPN.

So pa na občini upoštevali pripombo BTC, da se lahko na strehi Kristalne palače uredi heliport. Prav tako so dali zeleno luč Binkoštni cerkvi na Celovški cesti za nov verski objekt, v katerem je med drugim predvidena dvorana s 350 sedeži.

Komentarjev 4
  • dragec 13:17 14.januar 2013.

    Glavni izvajalec VEGRAD, podizvajalvi se lahko zbrišeji, sodeluje Grep in MO LJ, zaradi zadržanosti župana, ki se je prostovoljno dal zamrzniti.

  • samo.jst 11:01 14.januar 2013.

    22.000 praznih stanovanj... od katerih ima 20.000 vsak mesec od 150 do 300€ poravnanih računov za stroške... dajte no, pa koga slepite? Osebno sem že čez 10 let v Lj, uradno pa nisem niti enkrat samkrat prespal tukaj... stanovanjska pogodba ...prikaži več je bolj, kot kaj drugega le urbani mit.

  • Ferluci 10:40 14.januar 2013.

    Dobro preračunana strategija župankovića. S krediti (lahko si mislimo, kdo jih bo bračal) podpiran lobi določenega interesa. Vrtec v prvem nastropju, s teraso? To pa že meji na delanje norcev iz ljudi in malčkov. Vsa sodobna mesta gradijo stanovanja izven ...prikaži večen centrov mest, ej, zbudite se!