Slovenija
94 ogledov

"Stop, carina! Vozite za menoj!"

Mobilna enota carine
1/19
Boštjan Tacol
Del delovnega dne smo preživeli z mobilno enoto mobilnega oddelka Carinskega urada Ljubljana.

Malce čez poldan smo se s službenim vozilom mobilne enote Ljubljana odpravili proti Barju, kjer ponavadi opravljajo nadzor prometa. Preverjajo, ali vozniki tihotapijo prepovedane izdelke, pregledujejo, ali so natočili ustrezno gorivo in ali imajo vse ustrezne papirje in licence.

Ni pa to edina naloga mobilne enote, pove carinik Milan Hribar. So edini, ki lahko brez naloga pregledajo avto. Seveda v primeru, da obstaja utemeljen sum.

"Če sumimo, da je v avtu droga, začnemo avto preiskovati. To pomeni, da lahko avto razstavimo ali celo razžagamo. Moramo pa paziti, da ne povzročimo namerne škode. Na primer, če pes pokaže, da je v avtu droga, je to za nas dovolj velik pokazatelj, da začnemo preiskavo. Če jo najdemo, obvestimo policijo in kršitelja zadržimo do prihoda policistov. To namreč ni carinski prekršek in zato postopka ne moremo voditi. Drugače pa je pri orožju. V tem primeru lahko človeka kaznujemo in speljemo postopek. Po zakonu o orožju imamo možnost kaznovanja. Orožje pa predamo policiji."

"Največ tihotapijo cigarete"

Najpogostejši izdelek, ki ga zasežejo, so cigarete. "Tihotapijo jih predvsem Romuni in Moldavci in so namenjene v Italijo ali Avstrijo." Če pri posamezniku najdejo štiri pakete cigaret, je kazen 300 evrov, nato se kazen z vsakim zabojčkom veča. "Tihotapljenje cigaret je še vedno odnosen posel, saj se da veliko zaslužiti. Če v tovornjaku ali avtu najdemo cigarete, jih zasežemo. V primeru, da imajo tuje oznake, jih lahko odkupijo in prodajo nazaj v državo, iz katere prihajajo," nam je dejal Hribar.

Pregledujejo vinjete

Njihova naloga je tudi pregledovanje vinjet. "Začeli smo prej kot darsovci. Kazen znaša 150 evrov. Velikokrat nas Darsovi delavci pokličejo in prosijo za pomoč, saj lahko posežemo v avto in preverimo, ali je vinjeta pravilno nalepljena. Vse več ljudi kupi eno in jo nato prenaša z enega avta na drugega, kar pa je seveda kaznivo."

Ne morejo pa cariniki kaznovati voznika, ki vijuga po cesti. "V primeru, da kakšnega srečamo, ga sicer lahko ustavimo in vprašamo po zdravju. Če sumimo, da je močno vinjen, pa obvestimo policijo, ki postopek izpelje do konca."

Imajo tudi pooblastila o zakonu o ohranjanju narave in delujejo v skladu s  konvencijo o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES).

Droge išče Lucy

Pri njihovem delu jim velikokrat pomaga tudi skoraj devetletna psička Lucy, ki je posebej izurjena za iskanje drog. Večino časa preživi na Letališču Jožeta Pučnika, pomaga pa jim tudi pri nadzoru  prometa. "Pse začnemo uriti stare deset mesecev ali eno leto. Usposabljanje traja približno eno leto. Pes pa lahko svoje delo opravlja do desetega leta starosti. Celotno urjenje je igra. Prav tako je zanjo igra iskanje drog," je dejal njen skrbnik Dare.

Delo mobilne enote carinikov je zelo razgibano in pestro, cariniki pa ga, vsaj kolikor nama je uspelo videti s fotografom, opravljajo z velikim veseljem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.