Slovenija
77 ogledov

Stop direktorjem za 5 minut

“Prvi in ključni razlog, zakaj ne moremo širiti golfa, je, da nimamo dovolj zeml Žurnal24 main
430 let. Namesto z golfom bi se morali ukvarjati z izboljšanjem konjereje.

 

Ključne naloge
Igor Trebec. “V konjereji dosledno izvrševanje rejskega programa s sonaravno rejo in sonaravno pridelavo krme, kar se – tudi zaradi pomanjkanja površin – ne izvaja. V konjeništvu izobraževanje kadra in okrepitev ekipe za strokovno delo s konji v čim več različnih programih, tudi športni dresuri.”

 

V Lipici je največja težava, da se vodstvo menjava vsakih pet minut. Ni kontinuitete, prihajajo ljudje, ki niso nikoli delali s konji, in so postavljeni pod pritisk dnevne politike in ciljev, ki z varstvom kulturnega spomenika nimajo dosti skupnega,” komentira Janez Rus z veterinarske fakultete, velik strokovnjak za konjerejo in nekdanji strokovni vodja kobilarne. Zdi se mu nesprejemljivo, da nekateri (politiki) tako zlahka relativizirajo ocene stroke, in pri tem misli tudi na golf, ki je zadnje dni nekoliko zasenčil celo častitljivi jubilej.

Brez strokovnega vodstva
Rus pravi, da je treba v Lipici končno vzpostaviti dolgoročno strokovno delo na področju varstva naravne in kulturne dediščine ter konjereje in konjeništva, pogoj za to pa je ustrezna kadrovska zasedba. Razpis za strokovnega vodjo, na katerega se je prijavil tudi sam, se je končal brez izbora.

Slovenci se niso poistovetili z lipicancem, zato se ideji o širitvi golfa ne znajo postaviti po robu.
Etbin Tavčar

 

Na kadrovsko podhranjenost, predvsem v konjeništvu, opozarja tudi Igor Trebec, predsednik sveta zavoda kobilarne, ki upa na odobritev od petih do sedmih novih zaposlitev. “Kobilarna Lipica je bila 370 let vrhunska referenca v konjeništvu, zdaj to ni več. Energijo bi zato morali usmeriti sem, ne pa v golf,” meni.

Etbin Tavčar iz Mednarodnega združenja za Lipico pa pravi, da verjame v moč tradicije, zato je prepričan, da bo “trendovska novotarija”, kakršen je golf, prej ali slej minila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.