Slovenija
39 ogledov

Stop finančnemu izčrpavanju

Avto Celje Gregor Katič
Sindikati. Kazensko bodo ovadili direktorja in lastnika družbe Avto Celje.

"Direktorja družbe Avto Celje Branka Šibakovskega in lastnika Darka Zupanca bomo kazensko ovadili zaradi izčrpavanja podjetja, ustanavljanja slamnatih podjetij in kršenja delovnopravne zakonodaje," je napovedal Ladi Rožič, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije.



Kot je poudaril, celjska regija trenutno izrazito izstopa po tem, da sodišča uvajajo prisilne poravnave, ki so v primerih, ko je jasno, da je podjetje zrelo le za stečaj, povsem nesmiselne. "Gre za čisti princip izigravanja instituta prisilne poravnave. Še zlasti v primeru Avta Celje, saj ima podjetje dvakrat več dolgov, kot je kapitalsko ocenjena vrednost," je dejal Rožič. Zato upajo, da bo sodišče podprlo predlog za stečaj, ki so ga že konec marca vložili zaposleni.

Poziv Dursu in policiji

Sekretar je izpostavil, da so delavci že tri mesece brez plač, direktor, ki bi bil dolžan ukrepati, pa predloga za stečaj ni vložil. "Zato javno pozivamo davčni urad (Durs) in policijo, naj se končno začneta ukvarjati s podjetji, ki so finančno izčrpana, in naj sodišča čim prej odločajo o ustavitvi nesmiselnih postopkov prisilnih poravnav in uvedejo stečaje. To je namreč edina možnost, da se delavci lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje in dobijo nadomestilo iz jamstvenega sklada," je še dejal Rožič.

V družbi Avto Celje je zaposlenih še 47 ljudi, ki hodijo na delo, a dela nimajo, februarja pa so prejeli 200 evrov akontacije januarskih plač.

Glasni tudi v Ericu

Za svoja delovna mesta se bojijo tudi zaposleni v velenjskem raziskovalnem inštitutu Erico, kjer je, kot je poudarila predsednica sindikata Skei Erico Barbara Koželjnik, komunikacija z vodstvom povsem zastala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.