Slovenija
22 ogledov

Stop ribolovu s 25-metrsko ladjo

Okoljevarstvena akcija na Kongresnem trgu.
1/7
Anže Petkovšek
Ustavimo prekomerni ribolov se imenuje štiridnevna akcija članov okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so na Kongresnem trgu v Ljubljani postavili napihljivo, 25-metrsko ladjo in razstavo.

Opozoriti želijo na prekomeren ribolov v evropskih morjih in na enakovreden glas Slovenije pri sprejemanju skupne evropske ribiške politike.

EU je v postopku sprejemanja prenovljene skupne ribiške politike, ki ureja ribiško ladjevje vseh držav EU, ne glede na to, kje ribarijo. Ureja, kdo lahko izvaja ribolov ter kaj, kje in kako dolgo je dovoljeno loviti, na svoji spletni strani piše Greenpeace v Sloveniji.

V organizaciji menijo, da bi ta politika morala zagotoviti, da je ribolov okoljsko trajnosten in da lahko zagotavlja preživljanje ribičev. Tega trenutna ribiška politika po mnenju organizacije Greenpeace ne zagotavlja v zadostni meri in je zato potrebna temeljite prenove, ki se je že začela.

Za strožjo politiko

"Mi si zelo prizadevamo, da bi bila ta politika strožja predvsem do tistih držav, ki imajo res ogromne ladje, ogromne flote in s tem škodujejo morjem in ne pustijo ribjim staležem, da bi se obnavljali, ker preveč lovijo," je dejala koordinatorka prireditve Tina Čeligoj.

Ribiči so zaradi prekomernega ribolova v Atlantskem oceanu izlovili že prek 60 odstotkov ribjih vrst, v Sredozemskem morju pa kar 82 odstotkov ribjih vrst, navaja Čeligojeva.

"Ne gre za to, da bi bil v Sloveniji prekomeren ribolov, ker ima Slovenija samo priobalne ribiče z majhnimi ladjami. Gre za to, da ima Slovenija kot članica EU enakopraven glas glede skupne ribiške politike in bi se morala zavzemati za strožjo regulativo in hkrati za to, da se dovoli majhnim državam izjemo," pravi Čeligojeva.

V zvezi z izjemo pojasnjuje, da se zavzemajo za to, da bi denimo pri obnavljanju ladij majhne države dobile več subvencij, večje pa manj. Doslej so jo namreč dobivale glede na proporcionalno velikost države, kar pomeni, da so večje države z večjimi ribiškimi flotami lahko ob prejemu večjih subvencij še povečevale svoje velike flote.

Greenpeace v Sloveniji tako poziva ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča, naj se izreče za strožjo ribiško politiko in zavzame za zaščito morja po celi EU in da se s tem tudi manjšim ribičem, kot so v Sloveniji, omogoči boljše možnosti za preživetje.

Prireditve na Kongresnem trgu so se začele danes ob 16. uri in bodo potekale do sobote do 13. ure. Poleg velike napihljive ladje je na ogled fotografska razstava s predstavljenimi dejstvi glede prekomernega ribolova, organizatorji pa pripravljajo tudi številne aktivnosti za otroke.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 06:56 27.julij 2012.

    Jaz sem že dolgo ozaveščen, od rib jem samo svinjsko ribico.... Ampak niso pa glih usklajeni z vladno kampanijo Rad jem ribe....