Slovenija
62 ogledov

Stop za poklicne upokojitve

Slovenija 30.10.2013 vojska, vojaki na sprehodu, simbolicna fotografija; foto:Sa Saša Despot
Nevarni poklici. Do nadaljnjega ostajajo v službi.

Državna Kapitalska družba (Kad) je do nadaljnjega zaustavila vse postopke poklicnega upokojevanja vojakov, gasilcev, policistov in drugih javnih uslužbencev, ki se lahko predčasno upokojijo zaradi nevarnosti svojega poklica. Kad je namreč ocenil, da je trenutni sistem poklicnega upokojevanja pomanjkljiv in delno celo nepravičen, zato so pristojno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pozvali, naj jasno postavi pogoje in omejitve. Dokler ne dobijo dodatnih pojasnil, pa so poklicno upokojevanje kar ustavili.


Odgovora, kaj ni jasno in kako so lahko delali doslej, včeraj nismo prejeli, pričakujemo pa ga danes.

Vojaki hočejo ven

Od leta 2001 do konca letošnjega januarja se 1.585 upravičencev ni poklicno upokojilo, ampak so si privarčevani denar s pokojninskega računa izplačali, potem pa delali do redne starostne upokojitve, čeprav država zanje dodatno premijo za poklicno pokojnino plačuje, ker svojega dela po določeni starosti menda niso sposobni opravljati.

Sindikat vojakov Slovenije pa je že pred časom zahteval, naj država vojake izvzame iz tega sistema in naj prispevke za poklicno pokojnino raje primakne k plačam. "Na mesec bi prejemali do sto evrov več," poudarja vodja sindikata Gvido Novak in razlaga, da sistem zanje ni smiseln, saj se "vojak tako ali tako ne bo mogel nikoli poklicno upokojiti. Vojaki namreč svojega poklica po zakonu o obrambi ne morejo opravljati po dopolnjenem 45. letu in na ta rojstni dan dobijo odpoved. Na to smo opozorili tudi Kad in strinjali so se, da ta prispevek za vojake ni smiseln, če poklicne pokojnine sploh ne morejo uveljavljati, saj pogojev v službi ne morejo dočakati," opozarja Novak.

Komentarjev 1
  • dragec 07:44 10.april 2014.

    KAD razpolaga z cca 580 MILEUR in težko se je ločiti od tega denarja. Bravo Gvido,od teh branžnih sindikatov samo SVS delno skrbi in se bori za vojake.Za kaotično stanje sta odgovorna tudi vodilna na GŠ in MORS. ...prikaži več. Kjer nimajo morale,da bi sami odstopili, predlagaj jim odstop TI. En balansira in čaka,da na oblast pride njegov plešasti ljubljenec,drugega skrbijo posli z Jankovićem inMOLOm