Slovenija
19 ogledov

Stop za zgodovino

Vida Deželak Barič je naletela na težave pri raziskavi dogodkov med drugo svetov Žurnal24 main
Denar. Premalo ga je za raziskavo dogodkov med vojno in po njej.

Pri raziskavah dogodkov med drugo svetovno vojno in po njej se zatika, smo slišali iz več virov. Izkopavanja v Hudi jami so se prejšnji teden nadaljevala po skoraj desetih mesecih, drugi projekti pa stojijo.

Razpisa od nikoder
Od marca lani še ni bilo razpisa za projekt, s katerim bi dokončali seznam žrtev vojne in žrtev zaradi vojne, pravi Vida Deželak Barič z Inštituta za novejšo zgodovino (INZ), ki projekt izvaja.

Prej so bili takšni razpisi vsako leto, in sicer v sklopu ciljnih raziskovalnih projektov Konkurenčnost Slovenije, ki naj bi se končali leta 2013. INZ prosi za 120 tisoč evrov, obljubljenih mu je 60 tisoč evrov.

Na ministrstvu za pravosodje (MP) trdijo, da je bilo za projekt predvidenih sto tisoč evrov. “Ker INZ ni realiziral celotnih pogodbenih obveznosti, mu MP ni izplačalo celotnega zneska, temveč je bil zadnji del izplačila zadržan,” so nam sporočili z MP.

“Ker pa se MP zaveda pomembnosti projekta in njegovega dokončanja, je njegovo nadaljevanje uvrstilo v ciljni raziskovalni program Konkurenčnost Slovenije za letos ter zanj rezerviralo sredstva v višini 15 tisoč evrov,” so nam pojasnili.

“Ministrstvo ne dela nič!”
Ministrstvo za delo pa je v petek objavilo javni razpis za terenske preiskave lokacij, kjer so evidentirana prikrita vojna grobišča. Objava razpisa je sledila, ko so se v več slovenskih medijih in tudi v hrvaškem Večernjem listu pojavile kritike vodje evidentiranja lokacij prikritih grobišč Mitje Ferenca.

Ferenc je kritiziral ministrstvo za delo, ki naj bi povzročalo zastoje pri nadaljevanju sondiranja in evidentiranja prikritih grobišč.

“To ministrstvo nič ne dela,” nam je dejal Ferenc, naveličan leto in pol trajajočih praznih obljub, da pristojna služba za vojna grobišča pripravlja potrebno za nadaljevanje projekta.

Od lanskega odkritja grobišča v Hudi jami naj bi bilo tako nadaljnje delo onemogočeno, pa ne zaradi pomanjkanja denarja, temveč pomanjkanja interesa, kot je zatrdil sam.

“Pri tem gre za očitno neupoštevanje sklepov vladne komisije za reševanje vprašanja prikritih grobišč,” je zatrdil Ferenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.