Slovenija
27 ogledov

"Stopila je v prevelike čevlje"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Duša Trobec Bučan odstopila z mesta ministrice in podala ovadbo. Z izstopom iz koalicije grozi Karl Erjavec. Služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko naj bi se pripojila k ministrstvu za finance.
Zamenjali so se trije:
Zlato Ploštajner je zaradi zdravstvenih težav zamenjal Henrik Gjerkeš in na položaju ostal le leto dni, saj je moral zaradi vožnje pod vplivom alkohola odstopiti. 11. januarja ga je nasledila Duša Trobec Bučan.

Po neuradnih podatkih smo izvedeli, da potekajo pogovori o pripojitvi službe za  lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) k ministrstvu za finance.

Premier Borut Pahor se bo odločil, ali bo do konca mandata prenesel pristojnosti SVLR na drugo ministrstvo ali kako drugače. "Vse je stvar takojšnjega posveta," pravi.

"Očitno je stopila v prevelike čevlje," pa je o svoji naslednici dejal nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Podatki o črpanju evropskih sredstev v teh treh mesecih, ko je vodila službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), so bili sicer po njegovem mnenju dobri, a so večinoma posledica dela, opravljenega na službi že v letu 2010, je dejal Gjerkeš. Po njegovih informacijah se je razkorak med izplačili sredstev iz državnega proračuna in povračili iz evropskega v državni proračun v tem času ponovno povečal.

Ministrica odstopila
Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Duša Trobec Bučan je na novinarski konferenci potrdila svoj odstop in pojasnila, da se je zanj odločila, ker pri svojem delu ne uživa podpore in ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela.

Le za izbrane.
O svojem odstopu je nekdanja ministrica obvestila le dve izbrani novinarski ekipi, poroča rtvslo.si. Ti dve je naročila na drug vhod, ostalih, ki so v zadnjih dneh poročali o kadrovskih menjavah pod njenim vodstvom, pa ni obvestila.

"Ko sem prisegla, sem obljubila, da bom po treh mesecih ocenila svoje delo in sporočila, kako naprej. Po treh mesecih ugotavljam, da smo v naši službi naredili veliko, kar je razvidno tudi iz kratkega poročila. Vedno sem želela delati, in tudi sem, zakonito in učinkovito, vendar zdaj ugotavljam, da svojega dela ne morem več opravljati v skladu z zaprisego, ki sem jo dala v državnem zboru, ker pri svojem delu nimam podpore," poroča 24.ur.

Na tiskovni konferenci za izbrane medije je Trobec Bučanova povedala, da je  zaradi suma več kaznivih dejanj, na katere so jo opozorili sodelavci, vložila kazensko ovadbo zoper direktorico urada za kohezijsko politiko Matejo Čepin in vodjo organa upravljanja.

Čepinova je med tem za STA zavrnila očitke, da bi pri njenem vodenju prihajalo do kaznivih dejanj, hkrati pa je tudi sama napovedala, da bo ovadila Trobec Bučanovo.

Ministrica je do vključno danes imela vso mojo podporo. Če je res rekla, da nima moje podpore, sem razočaran. Ker je nekaj rekla vam, nekaj pa pravi meni.
premier Borut Pahor

Pahor nad odstopom razočaran
Pahor je dejal, da v kolikor je Trobec Bučanova na tiskovni konferenci res dejala, da podpore nima niti z njegove strani, je zelo razočaran, saj po njegovih besedah to ne drži.

"Še v jutranjem pogovoru, ko sem jo prosil, naj odloži to odločitev, da bi se pogovorila, sem jo opozoril, da uživa vso mojo podporo. In jo je imela," je dejal Pahor.

Več o odzivih na odstop si lahko preberete v članku Erjavec grozi z odhodom.

Predčasne parlamentarne volitve
Vlada ni več sposobna upravljati z državo, poudarjajo v NSi, zato ocenjujejo, da je skrajni čas za odstop vlade Boruta Pahorja. "Za Slovenijo so najboljša izbira predčasne parlamentarne volitve," so prepričani.

"Skrajni čas je za odstop Pahorjeve vlade"
Da Slovenija potrebuje sposobnejšo in kredibilnejšo vlado, ki bo znala stopiti skupaj ter potegniti državo iz finančne in gospodarske krize ter krize zaupanja v politiko, pa menijo v Novi Sloveniji (NSi), odstop ministrice za lokalno samoupravo in regionalno politiko pa po njihovem koalicijsko krizo dodatno poglablja.

Odstop ministrice Trobec Bučanove po mnenju stranke kaže, da v Sloveniji vladajo gospodarski in politični lobiji, ob tem pa še poudarjajo, da je bil odstop ministrice pričakovan že ob ugotovitvi kršenja pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice.

Predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec pozdravlja odstop ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan z mesta ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. "Stranka jo v celoti podpira," je dejal za STA.

Erjavec grozi z odhodom iz koalicije
"Jutri imamo izvršilni odbor stranke. Predlagal bom, da zapustimo koalicijo. Odločitev bo najbrž padla že jutri. Ne vidim smisla za delovanje v koaliciji, kjer minister ne more delovati v skladu s predpisi," je odstop ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan za Finance komentiral predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Premier Pahor bo poskušal prepričati Erjavca naj ostane.

"V koaliciji imamo se marsikaj za postoriti, navkljub različnim pozicijam glede pokojninske reforme," je dejal Pahor.

Slovenija je po besedah Pahorja še vedno na varni strani, ker gre skozi reforme. Želijo, da DeSUS ostane v koaliciji :"Potrebujemo DeSUS, tudi on potrebuje nas. Z drugačnim stališčem glede pokojninske se da preživeti. Če je še kaj manevrskega prostora za odločitev sindikatov, da ne oddajo podpisov, bi jo zelo podprl."

Težave na ministrstvu
Na ministrstvu so v zadnjem času na dan prišle mnoge težave. Ko so iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) sporočili, da pri njih ni prišlo do odpuščanj, je v javnost prišla informacija, da naj bi zapečatili pisarno Mateje Čepin, direktorice urada za kohezijsko politiko, ki naj bi jo ministrica Duša Trobec Bučan v torek pozvala k iskanju nove službe zaradi suma storitve nepravilnosti.

Nekdanji direktor urada za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Jure Meglič je pred časom dejal, da mu je ministrica konec februarja očitala več stvari, med katerimi naj bi bil najbolj sporen podpis na dopisu za kabinet predsednika vlade glede izvajanja pomurskega zakona, in dodal, da bo zaradi vseh menjav in pritiskov prišlo do zastoja pri črpanju sredstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.