Slovenija
37 ogledov

Stopili jim bodo na prste

Vlada naj bi kmalu sprejela dopolnilo zakona o finančnem poslovanju za omejitev Žurnal24 main
Neplačniki. Odrezati jih želijo od javnih naročil.

Disciplina. Zaradi vse večje plačilne nediscipline v gospodarstvu naj bi vlada pripravila spremembe zakona o finančnem poslovanju. Po naših informacijah nameravajo družbe, ki podizvajalcem in dobaviteljem ne plačujejo računov, odrezati od korita z javnimi naročili in jim onemogočiti kandidiranje na nadaljnjih javnih razpisih.

Na udaru gradbinci
Vladni možje naj bi želeli pritisniti predvsem na gradbince, pri katerih je problematika plačilne nediscipline posebej pereča. Trenutno največje gradbišče pri nas, koprski predor Markovec, stoji, ker podizvajalci mariborskega CPM ne želijo več delati brez plačila. SCT ima po državi več kot 60 gradbišč. Na večini od njih dela stojijo, predvsem zato, ker je naš največji gradbinec dolžan dobaviteljem in podizvajalcem. Zaradi podobnih težav je velenjski Vegrad zabredel v stečaj.

Napajajo se iz proračuna
V družbe, ki v veliki meri poslujejo z državo, svež denar priteče zlasti iz proračuna. S prijavami na javne razpise in denarjem, ki ga tako dobijo, pa poravnavajo stare dolgove.

Vlada se je, kot kaže, odločila ta začarani krog presekati. Že naslednji teden naj bi dopolnilo zakona uskladili ministri, državni zbor pa naj bi ga sprejel po hitrem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.