Slovenija
11888 ogledov

Naredili korak naprej k davku na nepremičnine

Nepremičnine Profiemdia
Vlada je sprejela predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Davek na nepremičnine bi lahko najprej uvedli leta 2020.

"Z nadgradnjo množičnega vrednotenja z novim zakonom bo podatek o posplošeni vrednosti nepremičnin potencialno mogoče uporabiti tudi za namene določanja davčne osnove, primerne za sodoben sistem davka na nepremičnine, če bo taka rešitev dobila podporo," je zapisano v obrazložitvi, kjer poudarjajo, da sistem obdavčitve nepremičnin ni predmet tega zakona, zato v naprej ne določa bodočega sistema obdavčitve.

"Potrditev predloga zakona o množičnem vrednotenju ne pomeni, da bomo predlagali tudi davek na nepremičnine"

Miro Cerar

Zaradi izpeljave vseh postopkov bi lahko bila davčna osnova za davek na nepremičnine pripravljena šele dve leti po uveljavitvi novega ZMVN. "Če se torej novi ZMVN uveljavi še v letu 2017, bi bilo možno davek na nepremičnine najprej uvesti v letu 2020," navajajo v vladnem gradivu. "Če pa se sprejem novega ZMVN zamakne v leto 2019, se davek na nepremičnine lahko uvede šele po letu 2022."

Predsednik vlade Miro Cerar je sicer poudaril, da potrditev predloga zakona ne pomeni, da bo vlada v tem mandatu predlagala tudi zakon o davku na nepremičnine. "Tega zakona v tem mandatu ne bo," je zatrdil.

Odprava neskladja z ustavo

Novi zakon naj bi odpravil neskladnost z ustavo, potem ko je ustavno sodišče leta 2013 ob poskusu vpeljave novega nepremičninskega davka presodilo, da je sistem množičnega vrednotenja neskladen z ustavo. 

Neskladje je ustavno sodišče prepoznalo z ustavnim načelom zakonitosti, med drugim zato, ker določitev davčne osnove, t. j. posplošene tržne vrednosti nepremičnin, ni bila opredeljena v samem zakonu, ampak v podzakonskih aktih, in ker je bila možnost pritožbe zoper to posplošeno tržno vrednost zagotovljena le navidezno.

Geodetska uprava, Ljubljana, čakalna vrsta, davek, nepremičnine | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pripravljalci zakona navajajo, da bo sistem med drugim pomemben za pravno varnost lastnikov nepremičnin. Po predlogu bo namreč nadgradil postopek sodelovanja lastnikov in občin v fazi oblikovanja modelov vrednotenja, lastniki pa bodo lahko vplivali tudi na pripis vrednosti posamezni nepremičnini. Zakon bo omogočal ustrezno znižanje ali zvišanje vrednosti ob upoštevanju dokazanih posebnih okoliščin, kot so posebej ugodna ali neugodna mikrolokacija, nestandardna kakovost in poškodbe nepremičnine.

Tudi za potrebe CSD

Sistem množičnega vrednotenja nepremičnin je bil razvit kot večnamenski sistem, ki se lahko uporablja za številne namene, kjer se potrebuje ocena vrednosti večjega števila nepremičnin. Med drugim za potrebe uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, za določanje osnov v primeru razlastitev v javnem interesu, za različne sodne postopke, za obdavčitev nepremičnin ter za različne poslovne namene.

Vlada zakon v državni zbor pošilja po rednem postopku, lahko bi bil sprejet do konca leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • Avatar praufo
    praufo 12:53 21.julij 2017.

    davek na nepremičnine bo kukavičje jajce, ki ga bo fasala nasldnja vlada ... zakaj bo tako, ne razumem, ker podatki v številkah niso bajni ... ocenjena vrednost nepremičnin naj bi bila nekje okoli 150 miljard, 300 tisoč folka živi bolj ...prikaži več tako, tako, revno, blizu 700 tisoč upokojencev, kar je tretjina prebivalcev, nepremičnine kar se tiče hiš so v večinski lasti prebivalcev, preko 80 procentov, ... država skrbi za birokracijo in ožema privat sektor

  • Avatar praufo
    praufo 12:12 21.julij 2017.

    tale portal je ratal tako nepregleden, da vsaka čast kreatorju ... res ne vem za koga je tole

  • Avatar praufo
    praufo 11:42 21.julij 2017.

    kamen, ki leži na zemljišču ali na tvoji parceli ni vreden nič, dokler ga ne prodaš, če ga sploh kdaj , ... država pa pač misli da je tvoj kamen nekaj vreden in ga obdavči, ... kje boš dobil denar ...prikaži več da boš plačal tisti kamen na parceli in to vsako leto ?