Slovenija
25 ogledov

Stopili na prste preprodajalcem

kriminalisti Koper policija
1/2
PU Koper
Koprski kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi kolegi stopili na prste združbi, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog. Dva osumljena naj bi na ta način po ocenah zaslužila do sto tisoč evrov.

Občani hrvatinskega hriba so se v začetku tega leta obrnili na policijo zaradi nevzdržnih razmer na območju Hrvatinov, predvsem v središču vasi, kjer naj bi večje število odvisnikov iz Italije od slovenskih preprodajalcev vsakodnevno kupovalo prepovedane droge. Med občani je to početje povzročilo nejevoljo in občutek strahu.

Koprski kriminalisti so istočasno v sodelovanju z italijanskimi kolegi zaznali povečano ponudbo prodaje heroina, kokaina in marihuane na območju Hrvatinov in okoliških vasi ter nadaljnjo preprodajo omenjenih prepovedanih drog predvsem odjemalcem z območja Milj in Trsta.

Vsak dan do 20 kupcev

Med kriminalistično preiskavo zoper kriminalno združbo, ki so jo začeli maja, so ugotovili, da na območju Slovenije delujeta 32-letnik in 42-letnik, oba iz okolice Kopra. K njima so na območje Hrvatinov vsakodnevno prihajali večinoma državljani Italije. Dvaintridesetletni osumljenec je imel 30 odjemalcev droge iz Trsta, Milj in okolice. S pomočjo 42-letnika je prodajal prepovedane droge kokain, heroin in konopljo. Oba so privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil sodni pripor.

Ugotovljeno je bilo, da je 32-letnik vsakodnevno prodal prepovedane droge tudi do 20 različnim kupcem. Dvainštiridesetletnik je bil pred kratkim sodno obravnavan zaradi storitve istovrstnih kaznivih dejanj, v katerih je bil obsojen na pogojno kazen zapora, a je kljub temu nadaljeval izvrševanje teh kaznivih dejanj.

V sodelovanju z italijansko policijo so bili identificirani tudi trije italijanski preprodajalci z območja Trsta, in sicer 21-letnik, 20-letnik in 30-letni državljan Tajske z območja Trsta.

Za gram kokaina 100 evrov

Med preiskavo so kriminalisti zasegli del kupljene prepovedane droge v Sloveniji, njihovi italijanski kolegi pa v Italiji. Ugotovljeno je bilo, da so bile cene prepovedanih drog približno deset evrov za gram marihuane, 30 evrov za gram heroina in sto evrov za gram kokaina. Praviloma je šlo za prodajo in nakup manjših količin prepovedanih drog.

Zoper osumljena slovenska državljana je bila podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve skupno 166 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog, za kar je zagrožena kazen od enega do deset let zapora, ter kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, za kar je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do pet let.

Podani so bili tudi štirje predlogi pristojnemu prekrškovnemu organu zaradi prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in en predlog pristojnemu prekrškovnemu organu zaradi prekrška po zakonu o orožju. Na podlagi ocen naj bi si osumljena z izvrševanimi kaznivimi dejanji pridobila do sto tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Obvestila občanov pomagala policiji

Koprski kriminalisti ocenjujejo, da se je prav na podlagi obvestil občanov o zaznavi preprodaje prepovedanih drog, kasneje pa z že utečenim odličnim mednarodnim sodelovanjem z italijanskimi policisti uspešno razkrilo in preprečilo razširjeno trgovanje s prepovedanimi drogami na relaciji Koper–Trst.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.