Slovenija
34 ogledov

Stopnja ogroženosti Slovenije nizka

seja sveta za nacionalno varnost Saša Despot
Okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ogroženosti Slovenije, zato ta ostaja nespremenjena in je nizka, je po sestanku Sveta za nacionalno varnost povedal premier Miro Cerar.

Grožnje sicer so, tudi v naši okolici, kar narekuje vsesplošno budnost, je po seji sveta za nacionalno varnost po nedavnih terorističnih napadih v Parizu dejal premier Miro Cerar. Na seji so sicer obravnavali informacije o terorističnih napadih v Franciji ter njihov vpliv na varnost v Sloveniji.

Cerar je izpostavil, da okoliščine ne narekujejo dviga stopnje ocene ogroženosti Slovenije z vidika delovanja mednarodnega terorizma na našem ozemlju. Premier je ob tem zagotovil, da "pristojni organi v državi ves čas spremljajo dogajanje, izvajajo potrebne aktivnosti ter sodelujejo z varnostnimi službami partnerskih držav".

Po oceni Cerarja je sicer "zelo dobro", da v Sloveniji vsi obsojamo terorizem - predstavniki politike, verskih skupnosti in drugih družbenih skupin. "V tem času je še posebej pomembno, da v vseh sferah družbe skupaj vzpodbujamo kulturo spoštljivosti in strpnosti. Samo tako bomo ustvarjali okolje, ki bo preprečevalo takšne negativne pojave in ustvarjalo za vse skupaj varno sobivanje," je poudaril.

Na sejo sveta za nacionalno varnost v vladni palači sta bila vabljena tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez, udeležil pa se je je med drugim tudi prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

"Nevarnost sorazmerno nizka"

Že danes zjutraj je o varnostnih razmerah v EU po zadnjih dogodkih v Franciji na zaprti seji razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot je po seji povedal predsednik komisije Branko Grims, je ogroženost zaradi terorizma v Sloveniji po oceni pristojnih služb za zdaj sorazmerno nizka, se pa pojavljajo primeri, ki kažejo, da "napačni zgledi vlečejo" in da Slovenija nikakor ni imuna pred globalnim dogajanjem. Kot je opozoril, je Slovenija bolj izpostavljena zaradi svojega položaja tranzitne države.

Komentarjev 2
  • dragec 13:09 14.januar 2015.

    NIČ

  • Mr.Bean 10:19 14.januar 2015.

    Je večja grožnja kaj bo ta vlada znala narediti.