Slovenija
5 ogledov

Stožic se (še) izogibajo

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Parkirišče P+R. Na Dolgem mostu je polno zasedeno, v Stožicah pa le 20 od 1.200 parkirnih prostorov na dan.

Ljubljana. “Tudi parkirišče na Dolgem mostu je nekaj časa samevalo, zdaj pa je polno zasedeno. Prepričani smo, da se bo takšen sistem parkirišč P+R (parkiraj in se pelji) dobro uveljavil tudi v Stožicah in na drugih novih parkiriščih,” pravi Darja Pungerčar, vodja sektorja parkirišč v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice. Vendar primerjave med Dolgim mostom in Stožicami na začetku delovanja nismo mogli narediti, ker teh podatkov za prvega sploh nimajo.

V Stožicah je v prvih treh mesecih na 1.200 parkirnih prostorih parkiralo 1.632 avtomobilov, kar je okoli 20 na dan. Parkirišče torej ni bilo niti dvoodstotno zasedeno. Na Dolgem mostu, kjer je na voljo 217 parkirnih prostorov, pa je lani na dan parkiralo povprečno 214 avtomobilov.

Nova lokacija na Rudniku

Mestna občina Ljubljana (MOL) naslednji P+R načrtuje na Rudniku, na nekdanjem obračališču LPP-proge 3 (zdaj je podaljšana do Škofljice), kjer bodo uredili okoli sto parkirnih prostorov. Na Rudniku je sicer P+R pred dvema letoma že deloval, zanj so plačali okoli 80 tisoč evrov, a so ga po nekaj mesecih zaprli. Koliko bo stal novi P+R, na MOL niso povedali. Na ljubljanskem prostorskem načrtu je sicer zarisanih 11 lokacij za P+R (spodaj na zemljevidu), od tega dve že delujeta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Na Dolgem mostu je treba za parkiranje plačati en evro na dan, v Stožicah pa dva evra za parkiranje v garaži. V to ceno sta všteti tudi vožnji z mestnimi avtobusi, ki veljata za tisti dan, za katerega je plačana parkirnina.

Predlaganih je 20 lokacij

Na vprašanje, ali MOL pri projektih P+R sodeluje tudi z obljubljanskimi občinami, je Lilijana Madjar, direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije, odgovorila, da je do leta 2012 “mreža zbirnih središč P+R ena od prioritetnih operacij regije”. Zato so se konec januarja prijavili na javni poziv službe vlade za lokalno samoupravo za sofinanciranje tega projekta. Pri tem bo poleg MOL sodelovalo 12 občin, ki se morajo še dogovoriti, kje bodo novi P+R, za zdaj pa je predlaganih 20 lokacij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.