Slovenija
37 ogledov

Stožicam grozijo tovornjaki Leke

Ljubljana bo jutri dobila vrhunsko opremljena športna objekta. A nad projektom i Žurnal24 main
Športna dvorana in stadion v Stožicah naj bi dobila uporabni dovoljenji, poroča STA.
Janković je nervozen
Zapisnika po opravljenjem tehničnem pregledu ljubljanski župan Zoran Janković še ni dobil. Rezultate pričakuje jutri, zaradi česar je, kot je priznal, na predvečer prve tekme v Stožicah nekoliko nervozen.

Dvorana in stadion v Stožicah naj bi dobili pozitivno mnenje komisije ministrstva za okolje in prostor. Za dvorano bo predvidoma izdano delno uporabno dovoljenje, za parkirišče ob športnem centru pa dovoljenje za preizkusno dobo, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Pregledovati začeli že zjutraj
Pregled se je začel ob 9. uri dopoldan.  Dela na objektu sicer še niso končana, danes je bilo tam še vedno nekaj delavcev, ki opravljajo zaključna dela. Stanje si je prišel ogledat tudi župan Zoran Janković, ki je bil pred tehničnim pregledom optimističen.

Današnji pregled je sicer zadnji, s pregledovanjem športnega parka pa se je komisija intenzivno ukvarjala že ves prejšnji teden. Kdaj bo zaključen, na MOP niso vedeli povedati, niti še ni znano, ali se bo komisija odločila za izdajo dokončnega ali samo začasnega uporabnega dovoljenja, ki ga zakonodaja sicer omogoča. Na MOP so dodali še, da bodo več podrobnosti sporočili, ko bo komisija z delom zaključila.

Od podizvajalcev zahtevajo sofinanciranje
Kot je za Žurnal24 povedal direktor Leke Anton Plut, do petka Grep iz šestnajstih stanovanj, ki jih je ponudil v poplačilo, še vedno ni umaknil hipotek. Prav tako še ni ne nakazal milijona evrov preostalega dolga ne priskrbel bančne garancije, da bo to banka storila takoj, ko bo Grep imel dovolj denarja na računu.

Skupno Grep sicer Leki dolguje še 3,2 milijona evrov. "Ob tem so napisali v predlog pogodbe, da moramo, če želimo dobiti kaj plačano, z 10 odstotki sofinancirati gradnjo športnega parka Stožice. Od dobrega milijona bi tako zadržali še 558 tisoč evrov," je povedal Plut. Leka je namreč za Grep opravila skupaj za 5,58 milijona evrov zemeljskih del. Meni tudi, da so tako pogodbo poslali vsem podizvajalcem, ki bi se naj tako odrekli za deset odstotkov vrednosti bruto vrednosti opravljenih del. Sam zdaj zahteva bančno garancijo, kjer bo naveden tudi rok plačila, saj, kot pravi, verjame samo še banki. K dolgu sicer v Leki niso prišteli obresti.

MOL je Grepu po izteku prvega roka za predajo objektov 30. junija pogledal skozi prste, vmes pa se je iztekel še en rok. Ali bo MOL tokrat izkoristil bančno garancijo v višini 25 milijonov evrov, ni znano.

Pet sekund pred dvanajsto
Dovoljenje bo, če bo vse v redu, izdano jutri dopoldan, torej le nekaj ur pred prvo tekmo v dvorani z 12 tisoč sedeži, na kateri se bosta pomerili košarkarski reprezentanci Slovenije in Španije. Že v sredo pa bo na stadionu s 16 tisoč sedeži sledila tekma med slovensko in avstralsko nogometno reprezentanco.

Uroš Ogrin, direktor Grepa, ki gradi Stožice, je optimističen in ne dvomi, da bo dovoljenje tokrat izdano, potem ko je prvi tehnični pregled odkril kar nekaj pomanjkljivosti. "Ne bi prejudiciral, vendar po našem mnenju ni nobenih večjih ovir za pridobitev dovoljenja," pravi.

Koliko znaša končni račun?
Stroški celotnega projekta sicer še vedno niso znani, je pa jasno, da so precej višji od sprva zastavljenih 80 milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.