Slovenija
18 ogledov

Stožice kot Celovški dvori

Janković se zaveda, da bi z unovčitvijo bančne garancije uničil Grep (levo na fo Žurnal24 main
Stožice. Novi rok za dokončanje stadiona in dvorane je 27. julij. Posojila danes zagotovo še ne bo.

V Stožicah bi morali v sredo slovesno odpreti vrata stadiona in dvorane. A ker so napovedi in obljube ljubljanskega župana Zorana Jankovića splavale po vodi, smo preverili, kakšni so možni scenariji v prihodnosti.

1. Najbolj optimističen scenarij

Če bo Grep v sredo zaprosil za podaljšanje roka, Janković to odobril, sindikat bank z NLB na čelu pa v kratkem dal posojilo Grepu – to se zagotovo ne bo zgodilo v sredo, so v torek zapise v medijih zanikali v NLB –, bosta stadion in dvorana odprta do 27. julija, je najbolj optimističen scenarij v Stožicah.

"Težavni" reflektorji
Uredba. Ena od težav na stadionu v Stožicah je ta, da uredba o svetlobnem onesnaževanju ne dovoljuje reflektorjev, ki jih Mednarodna nogometna zveza zahteva. "Težavnih" reflektorjev, ki niso pod streho, je 16. Janković pravi, da zadevo urejajo, ni pa pojasnil, kako.

Do konca julija je po županovih besedah komisija postavila rok za odpravo pomanjkljivosti na objektih. "Pogoj je, da podizvajalci dobijo denar v zelo kratkem času. Potem jih čakajo še trije tedni izjemno trdega dela noč in dan. Največja tragedija je, da so ti ljudje delali podnevi in ponoči pri –15 stopinjah Celzija, zdaj, ko je čas idealen, pa ne morejo, ker nimajo denarja," je župan v torek prvič na glas povedal, da se v Stožicah zaradi finančnih težav ne dela s polno paro.

2. Optimističen scenarij
Druga možna rešitev, da se dela v Stožicah končajo pred prvima tekmama, ki sta napovedani za 10. in 11. avgust, je, da bo Janković unovčil 25-milijonsko bančno garancijo. "Če jo bom, bom to storil samo z enim namenom – da se podizvajalce začasno poplača," je dejal ljubljanski župan, ki ni želel napovedati, ali bo to tudi storil. Pravi pa, da se zaveda, da bi s tem uničil Grep, ki ga sicer hvali za opravljeno delo. "Seveda, ampak povejte mi drug način," je na naše vprašanje odgovoril Janković.

Ni pa želel povedati, ali bo 25 milijonov evrov garancije dovolj za dokončanje projekta, saj Grep podizvajalcem dolguje več kot 54 milijonov evrov. Če bo dovolj in bodo dela končana, pa sta možna dva scenarija: da banke naknadno odobrijo kredit, s katerim bodo plačana že izvedena dela, ali pa bodo morali podizvajalci pravico iskati na sodiščih oziroma se za plačilo obrisati pod nosom.

3. Pesimističen scenarij
Lahko se tudi zgodi, da se bo v Stožicah ponovila zgodba s Celovškimi dvori. Če bo na primer Janković unovčil bančno garancijo, a to ne bo dovolj za dokončanje projekta, bi lahko delavci ustavili dela in najprej zahtevali plačilo ter šele nato predali potrebno dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja. Tak status quo bi se lahko vlekel več mesecev, epilog pa je tako kot v Celovških dvorih težko napovedati.

4. Najbolj pesimističen scenarij
Najbolj črn scenarij med vsemi bi bil, da banke sploh ne bi odobrile kredita, Grep in verjetno tudi nekateri podizvajalci bi končali v stečaju, stadion in dvorana pa bi bila nedokončana in brez uporabnega dovoljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.