Slovenija
15 ogledov

Stožice so naprodaj

Pet let bosta dvorana ali/in stadion imela drugačno ime, če bo izbran kak ponudn Žurnal24 main
Iz ljubljanske izdaje Žurnala24: Javni razpis. Poimenovanje dvorane ali stadiona bo izbrano podjetje stalo vsaj 600 tisoč evrov na leto.

Do naslednjega petka lahko gospodarske družbe pošljejo ponudbe za poimenovanje dvorane in stadiona v športnem centru Stožice, piše v javnem razpisu, ki ga je objavil Zavod Tivoli.

Če so kakšno že dobili, Roman Jakič, direktor zavoda, včeraj ni razkril: "Tega do konca roka ne želim komentirati, ker lahko kdo tudi zadnji trenutek odda ponudbo." V Sloveniji se na primer celjski stadion imenuje po podjetju – Arena Petrol, v Evropi pa je med najbolj znanimi Allianz Arena v Münchnu.

Tri milijone v petih letih
Jasno je že, da bo moral izbran ponudnik za poimenovanje stadiona ali dvorane plačati vsaj tri milijone evrov v naslednjih petih letih. Za toliko časa bodo s tistim, ki bo ponudil največ, sklenili pogodbo, ki jo bo mogoče podaljšati še za pet let.

Pol milijona evrov brez davka je minimalen znesek za pridobitev pravice do poimenovanja enega od objektov. Če bosta dva ali več ponudnikov ponudila enako, bo 'zmagovalca' določil žreb. "To je najbolj nesubjektiven način. Po navadi na javnih razpisih žreb odloči med enakimi ponudbami," je pojasnil Jakič. Dodal je, da lahko Zavod Tivoli ponudnike povabi tudi na pogajanja. Sicer pa se bosta stadion in dvorana imenovala enako le, če bo ponudnik za oba objekta ponudil največ. Javno odpiranje ponudb bo 24. januarja, zmagovalec pa bo verjetno znan februarja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Maja Triglav, zdaj vprašanje
Zanimanje
. Maja lani smo 15 podjetij, ki so med največjimi pokrovitelji slovenskega športa, vprašali, ali jih zanima, da bi se stadion v Stožicah poimenoval po njih. Takrat so le iz Zavarovalnice Triglav sporočili, da jih to zanima. Včeraj popoldne smo jih vprašali, ali se bodo prijavili na razpis za poimenovanje, njihove odgovore pa pričakujemo v naslednjih dneh.

Letos 3,3 milijona evrov
V osnutku letošnjega proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) je za vzdrževanje in obratovanje centra Stožice predvidenega 3,3 milijona, v letu 2012 pa 1,5 milijona evrov.

Na vprašanje, zakaj je taka razlika v predvidenih sredstvih, je Marko Kolenc, načelnik oddelka za šport, odgovoril: "Kakšni bodo dejanski stroški upravljanja Stožic, bo znano, ko bo eno poslovno leto zaključeno. Zneski v proračunu so zato okvirni." Po pojasnilih Jakiča pa bo razlika nastala zato, ker je letos ob 1,8 milijona evrov za program predvidenega še 1,5 milijona za investicije v Stožicah.

Direktor Zavoda Tivoli se s KK Unionom Olimpijo, Krimom, ACH in NK Olimpijo še ni dogovoril glede cen za najem dvorane in stadiona.

Bodo nogometaši še naprej plačevali le 950 evrov na tekmo? "Ne, tudi v klubu se zavedajo, da se s tem niti stroški ne pokrijejo. Izhodišče je, da bi z najemnino pokrili vsaj osnovne stroške,” je odgovoril Jakič in dodal, da pogovori s klubi še potekajo: "Vemo, da ne bodo mogli plačati polne komercialne cene, in ker jim ne želimo povzročiti finančnih težav, se bomo poskušali dogovoriti v obojestransko korist." Na ceniku najem dvorane stane od 15 tisoč do 30 tisoč evrov na dan, stadiona pa 48 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.