Slovenija
27 ogledov

Stožiški evri med Avstrijo, Ciprom in Slovenijo

Slovenija navijači Stožice dvorana Žurnal24 main
EP Invest in mikropodjetje Jamida naj bi avstrijskima Supernovi in MTK posodili pet milijonov evrov, s katerimi sta slednja dokapitalizirala Grep. Ta pa je gradbinec ljubljanskega projekta Stožice.

Kot pišejo v Večeru, so med najbolj nenavadnimi posojili v množici milijonskih zneskov ob gradnji Stožic najbolj nenavadna tista posojila, ki naj bi jih bila avstrijska graditelja trgovskih centrov MTK in Supernova najela pri dveh slovenskih podjetjih. Gre za podjetji EP Invest in Jamida. Njune bilance namreč po pisanju časnika ne izkazujejo teh denarnih tokov, vpleteni akterji pa molčijo; med njimi je po Večerovih navedbah tudi nekdanja lastnica Jamide Jadranka Dakić, bivša prva finančnica Zorana Jankovića. Omenjena je podjetje včasih obvladovala tudi preko svoje ciprske družbe Hanney Investments Ltd, navajajo.

Kdo na Cipru je prišel do 2,5 milijona evrov?

Večer je ugotovil, da sta januarja 2010 v Grep poleg ustanoviteljev Gradisa in Energoplana s po 1,25 milijona evrov vstopili avstrijski družbi MTK in Supernova. Vsaka od njiju je s svojim vložkom postala 12,5-odstotna solastnica Grepa. Dva meseca pozneje, 16. marca 2010, pa si omenjeni avstrijski podjetji pri podjetjih v lasti Gradisa in Energoplana sposodita po 2,5 milijona evrov, skupaj torej 5 milijonov evrov, in zanje zastavita svoje deleže v Grepu.

Pri tem je zanimiva ugotovitev časnika, da je bilo podjetje Jamida, katerega solastnik naj bi bilo tudi ciprsko podjetje Hanney Investments Ltd., v lasti Gradisa. Drugo izmed omenjenih dveh podjetij, ki si je prav tako kot Jamida tudi izposodilo 2,5 milijona evrov, pa je podjetje EP Invest v lasti Energoplana.

Obe podjetji, ki sta si skupno 5 milijonov evrov 16. marca izposodili, pa sta enak znesek isti dan v sklopu nove dokapitalizacije vložili v Grep, piše Večer.

Sprememba lastništva in zaokroženje petih milijonov

Dobro leto in pol kasneje, novembra 2011, pa so Avstrijci svoje lastnišvo v Grepu po navedbah časnika prenesli na skupno podjetje Supernova MTK. To svojega deleža ni imelo več zastavljenega pri podjetjih Jamida in EP Invest, kar po pisanju Večera pomeni, da sta podjetji dobili vsako po 2,5 milijona evrov.

Fiktivna posojila?

Avtorja Večerovega članka se sprašujeta, od kod podjetjema Jamida in EP Invest denar, ki naj bi ga posodila Avstrijcem. V njunih bilancah namreč krediti naj ne bi bili navedeni. Članek namiguje na možnost, da je šlo za fiktivna posojila.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 23:19 12.januar 2012.

    Naj se Večer malo uzre proti Prekmurju , ki mu je veliko bližje in bo imel verjetno veliko manjšo remintendo , kot da piše traparije o LJ. Tu ne čitamo Večera in ga še dolgo ne bomo.Za kaj gre . ...prikaži več. Ja za skupno zadolžitev Prekmurskih občin , katere vodi SLS in katerih so zneski na prebivalca z upuštevanjem gospodarske moči teh krajev tako ogromne, da se je SLO v SV koncu zgodila Grčija , milo rečeno! In sedaj Žerjav ščije kri, ker ve da ga bo ZJ odpoku za vse večne čase , z zahtevo po odplačevanju teh kreditov. No in sedaj se vdaja mitraljescu in prodaja svoj dolg, za vstop v koalicijo!

  • janban 17:29 12.januar 2012.

    žurnal pa kaj ste vi, da lahko pišete take stvari o zadnjem jokerju naše levice, tega vam pa forum 21 ni dovolil.

  • Trsten 15:17 12.januar 2012.

    Spet Zokijevo nadmudrivanje. Koga je zdaj nategnu???????