Slovenija
22 ogledov

Strah ga je plime in valov, ne Koreje

popotnik kajakaš Marin Medak Fiesa 2010 preveslal slovensko obalo
1/15
Žurnal24 main
Marin Medak. Mladi kajakaš je ta ponedeljek v manj kot sedmih urah preveslal slovensko obalo. Pred njim je že nov cilj: februarja bo preveslal nevarno obalo Južne Koreje.

Za celoten včerajšnji podvig, torej veslanje po 41 kilometrov dolgi slovenski obali, je Marin Medak potreboval malo manj kot sedem ur. Zjutraj ga je spremljala burja, ki pa se je k sreči kmalu umirila. "Zelo sem užival, kar je eden izmed redkih takih dni v veslanju. Pozimi te je sicer vedno strah, ali te bo zeblo itd. Tukaj pa je bil glavni cilj testirati obleko za Korejo, kjer bodo podobni pogoji, in to je uspelo," pravi in priznava, da je pričakoval, da bo potreboval vsaj uro dlje.

Včerajšnji podvig na slovenski obali in nekateri ostali utrinki: oglejte si GALERIJO.

"Pomembna je psiha"
Včerajšnje veslanje je sicer le del priprav na februarski podvig, ko bo z Britancem Osbornom preveslal obalo Južne Koreje. "To bo kot dan in noč v primerjavi z Zakintosom (poleti 2010 je veslal od Savudrije do Zakintosa, op. p.). Drug drugega lahko spodbujava, se pogovarjava. Ko si sam, se moraš nekako zamotiti. Razmišljaš o različnih stvareh, si daš duška z domišljijo. Tukaj je definitivno pomembna psiha, ker moraš dan za dnem vstajati zelo zgodaj, se obleči v mokre obleke, ki se čez noč ne posušijo, in sesti v kajak." Na vprašanje, o čem sanjari, 23-letni študent elektrotehnike v smehu odgovori: "Spominjam se lepih trenutkov, dogodivščin."

Delfin "ukradel" kamero
Med dogodivščinami, ki so mu ostale v spominu, izpostavi tisto z Zakintosa, kjer se mu je med potovanjem približal delfin. "Takrat sem bil tako razburjen, da mi je kamera padla v vodo. Potem gledaš, kako ti več sto evrov tone. Je pa nepozabno, fenomenalno je videti delfina," pravi Marin, ki se s kajakaštvom ukvarja leto in pol. Pri takšnem načinu potovanja ga privlači to, da se lahko giblje neomejeno, ustavi kadar koli hoče ... 

Zagotovo ne bo pozabil niti veslanja v Albaniji, kjer mu je GPS kazal, da mora priti do rta in nato naprej – "Na koncu se je izkazalo, da rt sploh ne obstaja. Albanija očitno nima dobre pokritosti (smeh)." Ali pa, ko je prišel v Črno goro in ga najprej niso spustili čez mejo, ker niso mogli vnesti v evidenco, da potuje s kajakom. Pridružil se nam je še šef policije in ko so mu povedali, da sem tja priveslal, je rekel samo: "Norec! Sigurno je Slovenec."

Če je kriza na morju, si lahko tudi v življenjski nevarnosti, a takrat ponavadi pride na plan adrenalin in ne razmišljaš o tem.
Marin Medak

Projekt Južna Koreja
Kot pravi, priprave na nov podvig v Južni Koreji (s kolegom Simonom Osbornom bosta 15. februarja iz Londona letela v Seul, za 1.200 kilometrov dolgo veslaško pot okoli Južne Koreje pa bosta potrebovala približno štiri tedne) potekajo enako, kot če bi šel na potovanje: ker kajak lahko razstavi na tri dele, ga je prijavil kot navadno prtljago in doplačal dodatno težo. Za karto je odštel okoli 900 evrov in zdaj le še čaka, da opravi vse izpite na fakulteti in odleti novim dogodivščinam naproti. Bolj kot bližja Severna Koreja ga skrbi, kako bo potekala komunikacija z domačini in kakšna bo razlika med plimovanjem oziroma kakšni bodo valovi. Med potovanjem sicer spi v šotoru, včasih prenoči pri kakem domačinu, če mu ta ponudi prenočišče.

Kako je prišel do Simona, ga vprašamo: "On je znan kajakaš. Ko je bil star toliko, kot sem jaz zdaj, je šel že okoli Velike Britanije. Bral sem o njem in napisal sem mu e-mail, če bi ga zanimala Koreja. Rekel je, da se sliši zanimivo, zato sem šel k njemu za nekaj dni in po tem druženju sva postala prava prijatelja."

Naslednje leto še okoli Hrvaške
Po Koreji bo veslal še okoli hrvaške obale, cilje pa ima tudi že za leto 2012, a za zdaj ostajajo skrivnost. Podporo bližnjih ima, zaveda pa se, da bo za večje projekte potreboval tudi pomoč sponzorjev. "Prijatelji so navdušeni nad tem, ne pa toliko, da bi se sami preizkusili. Morda se jim včasih zdi to čudno (smeh)," pojasni, kako njegovi bližnji dojemajo njegovo aktivnost, za katero sam želi, da bi v Sloveniji postala bolj uveljavljena in bi z njo lahko služil vsakodnevni kruh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.