Slovenija
12 ogledov

Strah pred norci v politiki

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Krč. Slovenska politika ni zmogla zrelosti za reforme; nedržavotvorni so tudi sindikati in delodajalci. Ocene. Koalicijske vlade so neučinkovite, meni Janez Janša, prvak SDS.

Se še spomnite semaforja reform, ki si ga je leta 2010 omislil Borut Pahor na funkciji predsednika vlade? Premierski fotelj je zapustil slabi dve leti kasneje. Izhoda iz krize ni bilo, njegova tabla oziroma semafor reform pa je končal na smetišču zgodovine.

Včeraj smo na urad predsednika države naslovili preprosto vprašanje – kaj je po Pahorjevem mnenju bolj blokiralo nujne reforme, ki jih je napovedal – sindikati ali koalicija? Odgovora nismo dobili.

Janša: Koalicije so "out"

"Stanje v Sloveniji je že prešlo fazo, ko bi koalicije, kot smo jih poznali doslej, lahko naredile karkoli resnega. Nujna je sprememba volilnega sistema in do nje bo prišlo razmeroma kmalu po koncu tega mandata," napoveduje prvak SDS Janez Janša. Njegova stranka trdi, da je proporcionalni volilni sistem kriv za blokade, ki onemogočajo razvoj države; uvedba večinskega volilnega sistema je sicer že dolgo tudi del strankinega programa.

"Glede na to, kaj se je zgodilo na Madžarskem, nisem prepričan, da so večinske vlade tako dobra ideja. Težava je v tem, da lahko zmagajo norci, ki nato tako spremenijo sistem, da ne morejo biti več 'odvoljeni'. Čeprav boleč in neučinkovit, je proporcionalni sistem nekakšna garancija za ohranitev demokracije," je prepričan ekonomist Jože P. Damjan z nekaj ministrskimi izkušnjami.

Na drugem bregu

Privrženci veljavnega proporcionalnega volilnega sistema ocenjujejo, da je ta garant demokracije. "Menjavanje volilnega sistema ni dobro za demokracijo in preglednost. Pri nas ni težava sam volilni sistem, pač pa strankarski sistem in politična kultura, ki je sprememba volilnega sistema ne bi izboljšala," meni prvak SD Igor Lukšič. "Tisti, ki predlagajo spremembe, zapeljujejo ljudi, da verjamejo v večji vpliv na izvolitev točno tistega kandidata, ki mu sami oddajo glas. To ni korektno in v tej zgodbi manipulacije ne želimo sodelovati. Jasno je tudi, da bo SDS s tem predlogom javnost utrujala še nadaljnjih 20 let, kar pa ne bo rešilo naših realnih problemov," poudarjajo v SD.

Strank je preveč

Na to, da potrebujemo predvsem sistem, v katerem ima vladajoča opcija dovolj moči in samostojnosti v odnosu do interesnih skupin za samostojno vladanje, za kar tudi nosi polno odgovornost, pa opozarja politični analitik Matej Makarovič. "Ena od rešitev je zmanjšanje števila parlamentarnih strank ali prisila manjših strank v predvolilne koalicije, kar bi z vidika volilcev povečalo transparentnost. To se lahko doseže bodisi z večinskim sistemom bodisi s povečanjem praga za vstop v parlament v okviru proporcionalnega sistema," meni.

Preberite komentar: Strah pred Janšo je prav neverjeten

Komentarjev 13
  • MZupan 09:13 05.maj 2014.

    Mokre sanje SDS. Ta "zagata" s koalicijami je hitro rešljiva z dvigom praga v parlament, pa živijo-zdravo. Ta SDS samo špekulira, ker več kot max. 20% ne more dobiti, pa če se na glavo postavi (dokler bo JJ na ...prikaži več čelu te stranke). Zdaj pa pač imajo svoje "prijeme", kako bi postali šefi.

  • jezero 12:22 08.april 2014.

    Država ne more imeti temeljev, zgrajenih na kriminalu.Dokler bodo skoraj vsi ministri in predsedniki strank obtoženi kriminala in tudi že obsojeni, je vsak volilni sistem farsa. Samo 20 let so rabili, barabe!

  • Pepe007 08:19 08.april 2014.

    Sedanji volilni sistem je v redu. Rabimo samo omejitev, da ljudje iz propadlih podjetij ne smejo zasesti vodilnih funkcij. Ob tem seveda se zavedamo, da je naš JS propadlo podjetje. Torej odpadejo vsi, ki so sedaj v parlamentu in vladi, ...prikaži več razni drek mešetarji oziroma državni sekretarji in sploh vsi politiki, ki niso nikoli povohali realnega sektorja. Potem volilni sistem sploh ni več bistven.