Slovenija
18 ogledov

Strah pred recesijo potopil evro

borze japonska Žurnal24 main
Enotna evropska valuta evro je potonila zaradi strahu pred novo recesijo in predčasnega odhoda prvega ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Jürgena Starka. Evru so sledile tudi delnice na svetovnih borzah.

Tečaje delnic so navzdol potisnili novica o predčasnem odhodu prvega ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Jürgena Starka, zaskrbljenost nad stanjem bank v območju evra in dvom v načrt ameriškega predsednika Baracka Obame za ustvarjanje delovnih mest. 

Tečaji delnic največjih evropskih bank so tako zabeležili velike padce (delnice francoske banke Societe Generale so tako denimo danes izgubile celo deset odstotkov) – tudi zaradi opozoril Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bi bilo treba posebej ranljive banke zaradi lastništva grškega dolga dokapitalizirati.

Borzniki prav tako ne verjamejo Obami, da bo v kongresu uspel s svojim načrtom za ustvarjanje delovnih mest. Gre sicer za 447 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov, imenovan zakon za delovna mesta, ki prinaša večinoma davčne olajšave, vlaganja v infrastrukturo, posebej šolsko, ter podaljšanje podpore za brezposelnost.

 

Evro potonil, nafta cenejša

Zaradi četrtkovega opozorila Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa je  zgrmela vrednost skupne evropske valute. Organizacija je namreč napovedala možno ponovitev recesije v nekaterih državah območja evra. Poleg tega se stopnjujejo špekulacije, da bo odpisana velika mera grških dolgov.

Za evro je treba trenutno na borzi v Frankfurtu odšteti 1,3675 dolarja, kar je 1,51 odstotka manj kot v četrtek. ECB pa je referenčni tečaj evra opoldne po srednjeevropskem času postavila pri 1,3817 dolarja (v četrtek pri 1,4044 dolarja).

Zaradi vse večje zaskrbljenosti v zvezi z dogajanjem v evrskem območju so se znižale tudi cene nafte. Evropa je namreč velik porabnik goriva, poslabšanje njenega gospodarstva pa bi lahko negativno vplivalo na trg črnega zlata. Poleg tega so se cene nafte znižale tudi zaradi krepkejšega dolarja.

Komentarjev 1
  • privat 10:08 25.september 2011.

    evro nebo potonil toliko...potonil bo toliko kolikor bo politika hotela ali pa da rečem dokler bo pustila take kraje gospodarstva! Koliko šrotov toliko minusa...