Slovenija
187 ogledov

Štrajk za izgradnjo 3. razvojne osi

Koroška vstaja Mladinski svet Ravne na Koroškem
Koroška regija je v preteklosti ogromno izgubila, izpostavlja Mladinska iniciativa za 3. razvojno os. Za ponedeljek pripravljajo protestni shod. Minister Gašperšič jim pred shodom obljublja podpis sporazuma, a Korošci hočejo dejanja in ne obljube. Teh so imeli v preteklosti že dovolj.

Aljaž Verhovnik | Avtor: Občina Ravne na Koroškem Občina Ravne na Koroškem
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os v ponedeljek ob 14. uri na Ravnah na Koroškem pripravlja "Koroško vstajo - HOČ´MO CESTO!". "Namen shoda je v prvi vrsti ta, da bi se Korošci zbudili iz apatije. V preteklosti smo že ogromno izgubili, kot narod se moramo povezati, da bomo skupaj dosegli razvoj in napredek naše regije. Tudi lokalnim politikom bi radi pokazali, da od njih pričakujemo, da se povežejo in da ne kalkulirajo v smislu pripadnosti političnim strankam, ki lahko le razbijejo Korošce, da na koncu ostanejo praznih rok," za naš portal poudarja predsednik Mladinskeega sveta Ravne in koordinator Mladinske iniciative Aljaž Vrhovnik.

V sredo se je koroška delegacija podala v Ljubljano na upravo Darsa, kjer so govorili z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem in njegovo ekipo. "Minister je uvodoma poudaril, da je prišlo do srečanja zaradi pomiritve strasti pred napovedanim shodom. Izrazil je pripravljenost v podpis sporazuma," pravi Vrhovnik, ki dodaja, da Korošci še vedno čakajo. Tudi na časovnico napovedanih del.

Minister vendarle popušča

Začetno stališče ministra na srečanju s Korošci je bilo, da za izgradnjo severnega kraka 3. razvojne osi ni potreben podpis posebnega dogovora, v katerem bi bila navedena časovnica izgradnje. Zatrdil je, da vse aktivnosti za izgradnjo hitre ceste na relaciji Šentrupert - Slovenj Gradec potekajo v skladu s časovnim planom.

A predstavniki Koroške so vztrajali pri podpisu dogovora o izgradnji hitre ceste in želeli, da se v dogovoru opredeli tudi časovnica izgradnje odseka med Slovenj Gradcem in Holmcem. Po krajših pogajanjih, je Gašperšič pristal na podpis takšnega dogovora, ki bi ga po njegovih besedah lahko podpisali še v letošnjem juniju. Osnutek sporazuma bo pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo, poleg njih pa bosta podpisnika še Svet koroške regije in DARS.

Takšen podpis dogovora bi pomenil napredek pri izgradnji koroške hitre ceste, saj do včeraj še ni bilo nobenih uradnih zagotovil, da se bo umeščanje trase 3. razvojne osi na odseku Slovenj Gradec - Holmec sploh nadaljevalo, so zadovoljni Korošci, ki vendarle ostajajo previdni. V Mladinski iniciativi ne odstopajo od napovedane »Koroške vstaje-HOČ´MO CESTO!«, saj bi takšen dogovor že zdavnaj lahko bil podpisan.

"Če bo dejansko prišlo do podpisa, ker namreč verjeli bomo, ko bo podpisan, to pomeni korak naprej; vprašanje pa je, kakšna bo vsebina tega sporazuma. Vsekakor ga bomo pozneje ves čas spremljali, če bodo aktivnosti v resnici potekale tako, kot smo se dogovorili. V kolikor se to ne bo zgodilo, bomo stopnjevali naše aktivnosti v različnih oblikah državljanske nepokorščine," napoveduje Vrhovnik.

Koroška vstaja | Avtor: Mladinski svet Ravne na Koroškem Mladinski svet Ravne na Koroškem

O poteku sestanka naj bi ministrstvo naredilo tudi uradni zapisnik, v katerem bosta sklepa, da bo še v juniju prišlo do podpisa dogovora ter da bo nadzor nad izvedbo projekta še naprej vršila operativna delovna skupina, ki se bo sklicevala na pobudo Odbora za izgradnjo hitre ceste.

Vlada, kje so obljube, dane leta 2015?

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je januarja javnosti predstavila spot, v katerem opominja Vlado na obljubo, podano že marca na Koroškem, ko je vlada obljubila pričetek gradnje koroške hitre ceste! Leto 2019 se neumorno približuje! V spotu so zaigrali članice in člani Mladinske iniciative za 3. razvojno os, vlogo predsednika pa je odigral slovenski igralec Žiga Čamernik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.