Slovenija
50 ogledov

Stranišča, nujna zavetišča

Najbolj oblegana so stranišča v nakupovalnih središčih in lokalih. (Foto: Gregor Žurnal24 main
Javne sanitarije. V Celju le na tržnici v času obratovanja, v Velenju jih ponoči zaklepajo.

“Celje se rado pohvali kot regijsko minisredišče in tretje največje slovensko mesto. K nam prihajajo tudi tujci, a kogar sredi ogleda mestnih znamenitosti zmoti mati narava in bi moral opraviti nujne, vsakdanje človeške potrebe, ugotovi, da nima kam. Javnega stranišča Celje nima, je pa res, da so na nekaj mestih postavljene plastične, za moj okus grde zelene škatle (mobilne sanitarije podjetja Vigrad, op. p.),” nas je že pred časom opozorila bralka Mija Založnik.

Zloraba sanitarij

Ključ do higiene. Kot so nam dejali sogovorniki, so bila stranišča pogosto prostor zlorab, zato je nad njimi marsikdo dvignil roke.

“Vanje so se zatekali zasvojenci, tudi kakšen brezdomec, zato so bila umazana, brez toaletnega papirja, kotlički za vodo so bili pokvarjeni,” so nam povedali na celjski avtobusni postaji.

V Velenju so javna stranišča povsod urejena in čista, saj so podnevi pod nadzorom ali ključem, ponoči pa zaklenjena.

Mobilni zadostujejo
“V sklopu nove mestne tržnice smo uredili tudi sanitarije, katerih uporaba je v času obratovanja tržnice brezplačna. Sicer drži, da nimamo javnih sanitarij, zato pa imamo postavljenih dovolj mobilnih,” so prepričani v oddelku za okolje in prostor Mestne občine Celje.

Ko smo sredi mesta ustavili nekaj ljudi in jih povprašali, ali nam lahko povedo, kje bi našli stranišče, je večina sprva skomignila z rameni, nato pa so nas, povečini šolarji, usmerili na železniško ali avtobusno postajo.

Ponoči ne bo nič
Manj zadreg z usmerjanjem tja, kamor gre še cesar peš, imajo zdaj v Velenju, kjer so nedavno odprli že tretje javno stranišče v kletnih prostorih Centra Nova, in sicer pod knjižnico.

“Stranišče je odprto od ponedeljka do sobote od 7. do 20. ure, ponoči in ob nedeljah pa zaprto,” pojasnjujejo na občini. Imajo še dve urejeni javni stranišči – na osrednjem otroškem igrišču in avtobusni postaji.

“Stranišča bi morala biti dostopna vsem, ob vsakem času,” menita velenjska dijaka Edi Kotnik in Žan Založnik, ki smo ju ustavili ob zapuščanju sanitarij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.