Slovenija
5433 ogledov

Stranke novo nastajajoče koalicije želijo spremeniti ta zakon

Slovenske novice: Koalicijska pogodba drži, ministri morali obljubiti lojalnost Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so dali skupno izjavo o poteku koalicijskih pogajanj v Državnem zboru.
Skupni odbor DZ bo obravnaval predlog sprememb zakona o vladi, ki so ga v parlamentarni postopek vložile stranke na novo nastajajoče koalicije.

Po predlogu zakona bo novo vlado sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad. Vlado bodo sestavljala ministrstvo za finance, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za varstvo narave in prostor, ministrstvo za podnebje in energijo, ministrstvo za vzgojo in šolstvo, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za infrastrukturo, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj in ministrstvo za kulturo.

Poleg 19 ministrstev bo del vlade še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Predlagatelji sprememb zakona so prepričani, da bo reorganizacija ministrstev zagotavljala večjo učinkovitost in lažje izvajanje zastavljenih politik ter programov nove vlade oziroma vladne koalicije, piše v predlogu.

Skupnemu odboru državnega zbora predseduje Mirjan Bon Klanjšček (GS), podpredsednici sta Nataša Sukič (Levica) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Člani so še Franc Props, Katarina Štravs, Lena Grgurevič, Miha Lamut, Tamara Kozlovič, Tamara Vonta, Tine Novak (vsi GS), Jelka Godec, Karmen Furman, Bojan Podkrajšek, Dejan Kaloh in Tomaž Lisec (vsi SDS) ter Jani Prednik (SD).

Najverjetnejši mandatar Robert Golob pa je že napovedal, da bo vlada imela tri podpredsednike, poleg prvakov SD Tanje Fajon in Levice Luke Mesca bo to še Danijel Bešič Loredan, sicer kandidat za ministra za zdravje.

Poslanci bodo o predlogu zakona dokončno odločali na izredni seji DZ v sredo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Fredi34 09:32 17.maj 2022.

    Volilci vas kaj peče vest, oziroma ta zadnja plat? Ker so vas na suho nat3gnili. Kaj pa zdaj, nebo nič kolesarjenja? Ministrstvo za delo naj bi vodil Simon Maljevac, generalni sekretar Levice, nekdanji predsednik Legebitre in ustanovitelj Inštituta 8. marec. Ni to sramota?

  • aleks1201 09:23 17.maj 2022.

    Golob, ali bodo ljudje plesali tudi v revščini, ki jo boš ustvaril ? Prizadetega otroka, ki si ga zaplodil ne boš nikoli pozabil. S tvojo bedno ekipo boš tvoje zaplodil slabe gene in nesposobnost v državo . Ti nisi za ...prikaži večza imeti otrok, kot tudi ne za voditi državo.

  • MK 08:30 17.maj 2022.

    dajte še odpret ministrstvo za totalno meglo in ministrstvo za krajo slovenskega naroda - butl od naroda, ki je to navlako volil. skrite denar v hosto