Slovenija
42 ogledov

"Stranke, razkrijte donatorje!"

Fotografija je simbolična. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Društvo Integriteta poziva politične stranke in kandidate, da še pred volitvami razkrijejo vse donatorje.

"Državljani imamo pravico vedeti, kdo financira politične stranke," opozarjajo pri društvu Integriteta - Transparency International Slovenia. Netransparentno financiranje političnih strank je zaradi interesov donatorjev in "vračila uslug" žarišče korupcije, opozarjajo.

Zakon določa, da stranke niso dolžne razkriti donacij tistih donatorjev, ki ne presegajo trikratnika povprečne slovenske bruto plače, navajajo v društvu. Dodajajo, da zakonsko določen okvir "ne sme biti ovira za objavo celotnega seznama nazivov in imen posameznikov in pravnih oseb, ki so političnim strankam ali kandidatom donirale sredstva za volilne kampanje".

Od političnih strank pričakujejo, da se bodo "uprle sklepanju dogovorov o anonimnih donacijah in sprejemanju sredstev" od posameznikov ali podjetij, ki od njih pričakujejo kakršnokoli "vračanje uslug".

Stranke še pozivajo, da zavrnejo donacijo, če posumijo, da njim namenjena sredstva izhajajo iz morebitnih sumljivih poslov, če podjetja ali posamezniki poslujejo neetično ali so osumljeni kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.