Slovenija
130 ogledov

Stranski učinki cepljenja

"O narkolepsiji se pri nas ve še premalo, zato je vprašanje, ali bi pediatri to Žurnal24 main
Gripa. V svetu med cepljenimi otroki več narkolepsije, pri nas še nobenega primera. 
 Prepoznavnost. V Sloveniji 40 bolnikov z narkolepsijo. Nevrologinja: O bolezni vemo premalo.

V register neželenih učinkov po cepljenju še nismo prejeli prijave primera narkolepsije po cepljenju proti pandemski gripi,” povedo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Od avgusta lani, odkar je cepivo proti pandemski gripi v uporabi, je Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) o povečanju števila primerov narkolepsije poročalo 12 držav. Pojavnost te redke bolezni, ki se kaže kot huda utrujenost, zaradi katere bolnik nenadoma zaspi, se najbolj povečuje med otroki in najstniki, največ novih primerov pa so odkrili na Finskem, Švedskem in Islandiji.

Devetkrat več možnosti
Na nacionalnem inštitutu za narkolepsijo na Finskem so ugotovili, da imajo otroci med četrtim in 19. letom, ki so bili cepljeni s cepivom proti novi gripi pandemrix, devetkrat več možnosti, da zbolijo za narkolepsijo, kot tisti, ki niso bili cepljeni. S pandemrixom, ki ga proizvaja farmacevtska družba GlaxoSmithKline, so cepili tudi v Sloveniji. Po podatkih IVZ je bilo cepljenih okrog sto tisoč ljudi, med njimi 5.240 otrok in mladih do 18 let. IVZ je skupno prejel 309 prijav neželenih učinkov; šlo je predvsem za lokalne reakcije na mestu cepljenja, utrujenost in povišano telesno temperaturo.

Povezavo še raziskujejo
Možnosti povezave med narkolepsijo in cepivom pandemrix, ki ostaja v uporabi, SZO in Evropska unija še proučujeta.

V Sloveniji nediagnosticiranih okoli tisoč ljudi
Odkar se je jeseni 2009 v Sloveniji začelo cepljenje proti novi gripi (virusu A (H1N1)), so na kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo ljubljanske pediatrične klinike obravnavali dva primera narkolepsije. "Toda primera nista posledici cepljenja s cepivom pandemrix," je za Žurnal24 povedal vodja oddelka David Neubauer.

Po besedah nevrologinje Leje Dolenc Grošelj na nevrološki kliniki v Ljubljani v tem času ni bilo nobenega novonastalega primera narkolepsije. "Pri nas je narkolepsija še premalo prepoznavna, tako da pravzaprav ne vemo, ali ni tudi pri nas kakega primera med otroki, ki bi nakazoval povezavo med cepivom in narkolepsijo," je dejala.

Kot je dodala, prizadene enega od dva tisoč ljudi, kar pomeni, da bi v Sloveniji morali imeti tisoč bolnikov, prepoznanih pa je 40.

Kako prepoznati narkolepsijo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.