Slovenija
29737 ogledov

Stranski učinki po cepljenju: Toliko oseb bi lahko pri nas prejelo odškodnino

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Stranski učinek cepljenja mora biti opredeljen kot resni strani učinek.

Do odškodnin zaradi stranskih učinkov cepljenja proti covid-19 so upravičeni tudi tisti, ki so posledice cepljenja utrpeli še pred sprejemom desetega protikoronskega paketa ukrepov za omilitev posledic epidemije (PKP 10), so potrdili na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar.

Šest let časa za uveljavitev

Doslej do odškodnine cepljeni proti covidu-19 niso bili upravičeni, saj je cepljenje prostovoljno. PKP 10 ureja področje odškodnin za cepljenje proti covid-19, na način, kot to velja za obvezna cepljenja. 
Tako so v primeru smrti do odškodnine upravičeni ožji družinski člani, v prvem redu zakonec ali partner, v drugem otroci in v tretjem starši. 10.000 evrov je predvidena odškodnina za zakonca ali partnerja osebe, ki je umrla po cepljenju, oziroma za starše, če je šlo za mladoletno osebo. 20.000 evrov je medtem predvidena odškodnina za otroka oziroma vzdrževanega člana osebe, ki je umrla po cepljenju. Osebi, ki ji je zaradi cepljenja nastala škoda na zdravju, gre odškodnina v enkratnem znesku 60.000 evrov, uveljavlja pa jo lahko v roku šestih let od dneva cepljenja.

Popolne vloge še niso prejeli

"Na MZ za obravnavo še nismo prejeli popolnih vlog v skladu s PKP 10," so z ministrstva odgovorili na vprašanje, ali so zaradi cepljenja proti covid-19 že prejeli kakšno vlogo za izplačilo odškodnine. Vlogo na ministrstvo za zdravje sicer odda oseba sama, ko od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejme obvestilo, da je v njenem primeru šlo za domnevno resen neželeni učinek po cepljenju.

9400 prijav stranskih učinkov

Podatke so o stranskih učinkih cepljenja so dolžni posredovati vsi javni zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo.
NIJZ je od začetka cepljenja do zdaj prejel 9410 poročil o neželenih stranskih učinkih po cepljenju proti covid-19. Stranski učuinki na podlagi katerih bi lahko bilo možno izplačilo odškodnine pa morajo biti opredeljeni kot resni stranski učinki. 

200 resnih stranskih učinkov

Med resne neželene učinke po cepljenju se po definiciji uvrščajo: življenje ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija ali podaljšanje hospitalizacije, trajna okvara, prirojena anomalija, druga klinično pomembna stanja in smrt. "V letu 2021 je takih primerov približno 200, kar pa še ne pomeni, da imajo vse te osebe tudi pravico do izplačila odškodnine," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. "To je namreč odvisno od odločitve komisije, ki primere obravnava in oceni ali je po cepljenju nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij."

Komisijo sestavljajo strokovnjaki različnih medicinskih ved: infektologi, kardiologi, alergologi, nevrologi, specialisti intenzivne medicine, specialisti za žilne bolezni, epidemiologi in predstavnik JAZMP. S sklepom jih imenuje minister. Imen članov komisije nam z ministrstva niso posredovali.

 

 

Komentarjev 22
  • Avatar Halliolisa
    Halliolisa 23:54 14.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • miro8 19:42 14.januar 2022.

    Ja kaj, ljudje so zavohali odškodnine.

  • Dusan12 16:04 14.januar 2022.

    Po druge cepljenju z moderno v aprilu preživljam hude muke, pravo trpljenje, neznosne bolečine me krivijo vlečejo , zategujejo, vse mišice, ki jih premorem, me trgajo, noro, ibobrufen 600m mi ne odpravi bolečin, do danes, noro, noro, zdravnica zmuguje z rameni, …