Slovenija
5 ogledov

Strasti in risanke najbolj razburile gledalce

Molkova: "Hri-bar bi moral biti v napovedniku." Žurnal24 main
V prvem letu uradovanja je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO Miša Molk dobila največ pritožb zaradi umestitve igrane nadaljevanke Strasti v termin večerne risanke.

Molkova je predstavila prvo letno poročilo, v katerem so strnjene pritožbe gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija. Največ odzivov je varuhinja prejela novembra lani, ko so na račun umestitve Strasti v termin večerne risanke te premaknili na zgodnejši čas.

"Gre za vašo odločitev, da ste risanko, ki smo jo bili desetletja vajeni gledati pred večernim dnevnikom in so jo zdaj v istem terminu vajeni gledati naši zanamci, premaknili na zgodnejši čas, namesto nje pa uvrstili neko zakotno nadaljevanko. Rad bi vedel, kateri veleum se je odločil za to potezo in zakaj," je zapisal eden od ogorčenih gledalcev.

Ponovitve, ponovitve, ponovitve ...
Gledalce močno razburjajo še oglasi, ponovitve oddaj, nepristranskost nekaterih voditeljev informativnega programa, neprimerna raba slovenskega knjižnega jezika, neprimernost vsebin in nasilje ter sovražni govor v komentarjih pod novicami na spletni strani. Veliko vroče krvi je povzročil prevod inavguralnega govora predsednika ZDA Baracka Obame, ko je prevajalka "fašizem, komunizem" prevedla kot "fašizem, nacizem".

Stavba RTV SLO ©BOBO

 
V poročilu je varuhinja na vodstvo naslovila nekatere predloge. Med temi je izpostavila, da bi morala biti preglednost financiranja programa javnosti dostopna, saj imajo gledalci in poslušalci javnega radia in televizije pravico vedeti kako se financirajo posamezni segmenti programa.

Potrebna je nepristranskost
Molkova se je dotaknila še nepristranskega poročanja. "Kot večen konflikt med Slovenci žarči problem sprave med 'belimi' in 'rdečimi'. Zdi se kot nikoli končana nestrpnost. Naš, ne le medijski, ampak tudi najbolj neporavnani konflikt znotraj novejše politične zgodovine, odmeva seveda tudi v naših programih in njihovem odblisku. Radiotelevizija Slovenija nikakor ne sme spodbujati novih nesporazumov in nestrpnosti. Zato je o dogodkih, povezanih z novejšo politično zgodovino, nujno poročati z visoko mero občutljivosti, verodostojnosti in nepristranskosti ," je zapisala med svoje ugotovitve in pobude.

Želi več sodelovanja z vodstvom
Varuhinja ugotavlja še, da je na programu javnega zavoda preveč komercialnih vsebin, verskega programa in oglasov ter da je shema TV SLO preveč nestabilna. Vodstvo v poročilu poziva k večjemu sodelovanju in učinkovitejši komunikaciji z javnostjo.

Naj spomnimo, da je Molkova sejo programskega sveta, na kateri je vodstvu javnega zavoda predstavila svoje poročilo, protestno zapustila, ker poročila niso sprejeli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.