Slovenija
15 ogledov

Strategija AUKN gre naprej

Dagmar Komar Benjamin Kovačič
Predlog strategije upravljanja kapitalskih naložb države za obdobje 2011–15 sprejet. Kmalu na vladi.

Svet agencije za upravljanje kapitalskih naložb države je na predlog uprave sprejel predlog strategije upravljanja kapitalskih naložb države za obdobje 2011–15. Danes so ga poslali v potrditev vladi – prejem dokumenta je potrdil tudi premier Borut Pahor, nato pa bo moral še skozi državni zbor. Dokument po navedbah predlagatelja prvič do sedaj jasno oblikuje lastniško politiko države. "Na njegovi podlagi se vzpostavlja sistem, da bo država bolj odgovorno, pregledno, učinkovito in predvidljivo upravljala svoje premoženje," je po navedbah STA dejala predsednica sveta agencije Alja Markovič Čas.

NLB za več kot 30 evrov
Iz dokumenta po pisanju medijev, besedilo je namreč interne narave, izhaja, da bi agencija deleže države v večini družb zmanjšala, vendar bi država obdržala nadzor. V NLB namerava država z dolgoročnimi partnerji obdržati najmanj 25 odstotkov in eno delnico. Privatizacija državnega deleža v NKBM z 51,08 na 25,1 odstotka se izvede v treh do petih letih, po sanaciji poslovanja in po vsaj dvakratniku knjigovodske vrednosti, kar pomeni, da bi moral kupec za delnico ponuditi več kot 30 evrov. Tudi v Zavarovalnici Triglav bi država glede na strategijo obdržala 25,5 odstotka in eno delnico.

Ciljnega dolgoročnega lastništva ni predvidenega v Aerodromu Ljubljana, ki za zadaj ostaja v večinski državni lasti, za Adrio Airways pa predvideva vstop strateškega partnerja. V Darsu bi država obdržala večino, zasebnemu kapitalu pa bi dovolila vstop, če bi to pomenilo zmanjšanje potencialnega javnega dolga. Slovenske železnice namerava razdeliti na holding in štiri odvisne družbe (potniški in tovorni promet, infrastruktura, vleka se pridruži centralnim delavnicam). Pri infrastrukturi obstaja možnost delne privatizacije, javno-zasebnega partnerstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.