Slovenija
18 ogledov

Strategija brez seznama za prodajo

Dušan Mramor Anže Petkovšek
DeSUS ne bi prodal Zavaroalnice Triglavin Petrola, SD infrastrukture.

Vlada se bo danes predvidoma seznanila z dolgo pričakovanim osnutkom strategije upravljanja državnih naložb. Osnutek osnutek strategije upravljanja naložb države je finančni minister Dušan Mramor predsedniku vlade Miru Cerarju izročil v sredo, koalicijski partnerji pa so ga dobili v vpogled pred današnjo sejo. Osnutek je splošne narave in še ne opredeljuje, katera podjetja bodo prodali in katera ne.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je osnutek šele preletela, zato o vsebini ni želela govoriti. Enako pravi vodja poslancev SD Matjaž Han, ki je dejal, da ni takšne narave, da bi lahko govorili o tem, katera podjetja so izvzeta iz prodaje in katera ne, kar pa je ključno.

Ko bodo torej ugotovili, kaj je za državo strateško in kaj ne, lahko uradniki klasificirajo podjetja, je ocenil Han in napovedal, da se infrastruktura ne bo prodajala. Dokument bi bil po njegovem lahko dokončno oblikovan v roku dveh ali treh mesecev.

DeSUS bi ohranil Zavarovalnico in Petrol

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dejal, da je strategija dobra osnova za nadaljnjo razpravo. "V njej so sicer navedena podjetja, a bodo klasifikacijo oblikovali na podlagi razprave v koaliciji in opoziciji," je povedal Jurša.

Ob tem je spomnil, da je za DeSUS ključna ohranitev državnega lastništva v Zavarovalnici Triglav, prav tako se po njihovem ne gre odpovedati Petrolu.

Za in proti privatizaciji

O nasprotovanju privatizaciji je Cerar včeraj dejal, da obstajata kampanji tako proti kot tudi za privatizacijo. Glede morebitnih razhajanj glede tega vprašanja v koaliciji pa je spomnil, da je bilo v obeh dosedanjih razpravah o tem v državnem zboru z velikim številom glasov povedano, da mora Slovenija ostati verodostojna in spoštovani lastne zaveze.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:00 22.januar 2015.

    StaroljubjeDo korenitih sprememb na Zemlji bo prišlo zaradi revolucij ali pa zaradi segrevanja planeta. Najhitreje se …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/2086-staroljubje