Slovenija
27 ogledov

Street View ujel branje Žurnala na plaži

Google Street View Ljubljana
1/4
PrtScr Google Street View
Na Googlovih spletnih zemljevidih lahko že vidite fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti.

Storitev Street View ponuja 360-stopinjske fotografije slovenskih ulic in turističnih znamenitosti. Slovenske ulice so začeli fotografirati julija lani. Začeli so v Ljubljani, kasneje pa so se preselili v preostala slovenska mesta - Slovenija je 55. država s tovrstnimi posnetki. 

Kot so povedali na današnji tiskovni konferenci regionalne podružnice ameriškega podjetja še niso našli, da bi bile posneta kakšna bizarna stvar.

Če kdo ne bi želel, da se na fotografijah vidi npr. njegova hiša, jo lahko zamegli.

Koristno za turizem

Pojasnilo so, da je pokritost dobra, po Sloveniji se je vozilo med pet in deset avtomobilov, ki so snemali javne prostore. Niso pokrili še nekaj krajev, vendar letos projekta ne nameravajo nadaljevati.

Slovenija je bila 55. država po vrsti, za katero so na voljo takšne fotografije. Na tiskovni konferenci so ocenili, da bodo največ prinesle na področju turizma, koristno je pri nakupu nepremičnin ipd. Še letos pa bodo pri Streer Viewu pokrili slovenska smučišča in notranjost predsedniške palače.

Pokukate lahko tudi na Antarktiko

Googlov Ulični pogled uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev vključuje fotografije iz več kot 50 držav, med drugim iz sosednje Italije, Hrvaške in Madžarske, na voljo pa so tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Zapletalo se je okoli zasebnosti

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled v številnih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Pri Googlu so pred fotografiranjem obljubili, da bodo zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse fotografije Street View bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti," so zapisali.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je takrat opozorila, da se je Google zavezal k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost. Mednje spadata omenjena zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo ter mehanizem za sporočanje napak oziroma gumb "prijavi napako" na vsaki fotografiji, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.