Slovenija
7953 ogledov

Sojenje enemu vidnejših predstavnikov slovenske cerkve, Janša hitro v akcijo

Tadej Strehovec Saša Despot
Začetek sodnega procesa proti generalnega tajniku in tiskovnemu predstavniku Slovenske škofovske konference Tadeju Strehovcu, pospremeile demonstracije, na katerih je bil tudi Janez Janša.

Sojenje tajniku Slovenske škofovske konference Tadeju Strehovcu zaradi sovražnih objav na spletni strani 24kul.si, katere lastnik je, se je začelo s Strehovčevim podrobnim zagovorom, ki pa se ni nanašal neposredno na obtožnico, pač pa je Strehovec razlagal pogled katolikov na splav. 

Okrožno državno tožilstvo Strahovcu očita širjenje sovraštva in nestrpnosti, saj je kot direktor Zavoda Kul.si in urednik spletne strani 24kul.si pred dvema letoma objavil članek neznanega avtorja z naslovom Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotujejo pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov. Strehovec zatrjuje, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij.

Imena avtorja ne bo izdal

Strehovec pravi, da ve, kdo je članek objavil, a da njegovega imena ne bo izdal, ker, kot je dejal novinarjem: "ščiti identiteto avtorja,  ker so katoličani, ki se borijo proti splavu, v Sloveniji že od prej ogroženi." Strehovec tako kot katolik težo pregona prevzema nase.

Neznani avtor je na portalu 24kul.si 16. februarja 2016 objavil članek Seznam članov abortivnega lobija proti pravici do življenja, ki spodbuja usmrtitve nerojenih punčk in fantkov! V njem je navedenih 264 oseb in 13 organizacij, ki so podpisali pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk. Obtožni predlog Strehovca bremeni, da je kot odgovorni urednik portala odobril objavo članka, v katerem so bili omenjeni podpisniki "žaljivo in posmehljivo označeni kot člani slovenskega abortivnega lobija, ki je odgovoren za splav 350.000 žensk".

"Članka pred objavo nisem videl"

Strehovec je na začetku sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču v več kot uro dolgem zagovoru pojasnil, da 24kul.si ni medij, ampak gre za predstavitveno spletno stran Zavoda za družino in kulturo življenja, katerega direktor je, predstavlja pa tudi platformo za različne nevladne organizacije, ki lahko svoja sporočila avtonomno objavljajo na spletni strani.

Ali je Strehovec dostopal do članka?

Sodišče mora razjasniti, ali je šlo za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin brez predhodnega nadzora, zato bodo na naslednje zaslišanje povabili oblikovalca strani 24.kul.si.stopal do strežnika

Tožilstvo je predlagalo tudi, da sodišče od ponudnika spletne strani iz Švice pridobi dnevniške datoteke, saj bi bilo iz IP naslovov mogoče identificirati osebe, ki so na dan objave članka dostopale do strežnika. Tako bi bilo razvidno, ali je Strehovec tega dne dostopal do članka, meni tožilstvo. Obramba se s tem ni strinjala. Sodišče bo odločitev o predlogu še sprejelo.

"Uporaba izraza slovenski abortivni lobi ni žaljiva"

"Članek je želel opozoriti na pravico do življenja vsakega človeka, kar pa ni sovražni govor ali spodbujanje sovražnega govora," je prepričan Strehovec. Tudi uporaba izraza slovenski abortivni lobi po njegovem mnenju ni žaljiva, saj da je to v tujini v znanstvenem in medijskem prostoru uveljavljen izraz.

Strehovec meni, da mu je bila s krivičnim sodnim postopkom naklepno narejena škoda zoper dobro ime kot duhovnika in univerzitetnega profesorja, zaradi česar bo tudi zahteval odškodnino. Obtožba po njegovem mnenju ne vsebuje znakov kaznivega dejanja, saj ni prišlo do ogrožanja javnega reda in miru, ampak temelji na ravni osebne prizadetosti prič, ki imajo na voljo druga pravna sredstva. Obramba je med drugim predložila tudi pojasnila dveh policijskih postaj, da omenjene priče od objave članka do podaje ovadbe niso podale prijave sovražnega dejanja proti njim.

Tožilstvo je namreč v obtožnem predlogu za očitano kaznivo dejanje z zagroženo kaznijo zapora do dveh let zapisalo, da je objava članka v njem omenjene osebe razžalila in jim povzročila občutke zgroženosti, šoka, strahu in jeze, objavo so doživljali kot poseg v osebno integriteto in kot diskreditacijo v javnosti.

Na shodu tudi Janez Janša

Pred današnjo obravnavo se je v podporo Strehovcu na shodu pred sodiščem zbralo med 200 in 300 ljudi. Nosili so transparente z napisi Tudi jaz sem Tadej, Svoboda govora!, Za pravično sodstvo in Ženske smo za Tadeja.

Shoda se je udeležil tudi upokojeni nadškof Anton Stres. Gre za poskus zastraševanja članov Katoliške cerkve, katere nauk "odločno nasprotuje teorijam in ideologijam, ki zagovarjajo, da je umor nerojenega otroka moralno povsem dopustno dejanje," je menil stres. Shoda se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.

V zadnjih tednih so se sicer v javnosti vrstili izrazi podpore Strehovcu, med drugim so se oglasili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca, Svet katoliških laikov in slovenski izseljenski duhovniki.

 

Komentarjev 16
  • Novo224 09:35 11.oktober 2018.

    Osebno sem ateist. Početje portala 24.kul je popolnoma stvar njihove svobode govora. Razumem da kristjan ne more podpreti splava ker je proti njihovi religiji. Če kdaj v prihodnosti najdem vero pričakujem da bom imel pravico do izražanja svojega prepričanja. Seveda ...prikaži veča pa se črta strogo potegne ko prihaja do dejanskega nasilja.

  • Žurnalček 09:19 11.oktober 2018.

    Men se kozla , čeprav imam tale trenutek vso poterbno zdravstveno pomoč po operaciji !

  • meva 09:15 11.oktober 2018.

    Bodo ti zaščitniki nerojenih otrok poskrbeli za dobro življenje vseh rojenih otrok, tudi tistih, ki niso sposobni preživeti zaradi prirojenih napak? Ni etično filozofiranje o zmanjšanju rodnosti in spodbujanje k rojevanju, dokler Bog da, medtem, ko ljudje zbirajo denar za ...prikaži več revne družine, lačne otroke, sami pa se valjajo v denarju in pridigajo o zadevah, o katerih ne bi smeli imeti pojma glede na zapriseženi celimbat .. In še svoboda odločanja o svojem življenju velja tudi za ženske, ki zanosijo.