Slovenija
45 ogledov

Streljal z dovoljenjem

Uporabljena sredstva pri ubojih in umorih Policija
Strelec je imel dovoljenje, tako kot 38.880 Slovencev, ki poseduje 121.277 kosov orožja.

Moški, ki je včeraj pred domžalskim vrtcem na Rodici ustrelil svojo 38-letno ženo, nato pa še sebe, je imel za posest orožja, ki ga je uporabil, dovoljenje. "Iz evidenc je razvidno, da je moški posedoval dovoljenje še za več kosov orožja, kar pa trenutno kriminalisti še preverjajo," so dopoldan zapisali na PU Ljubljana.

Policija ga po neuradnih podatkih doslej ni še nikoli obravnavala zaradi hujšega nasilništva, kar naj bi bil tudi eden od razlogov, zakaj proti njemu niso mogli ukrepati. Poleg tega ne bi mogel dobiti dovoljenja za nabavo orožja, če bi bil kaznovan za dejanja in prekrške z elementi nasilja.

Upravna enota, ki izdaja dovoljenje, mora sicer upoštevati še naslednje pogoje: oseba mora biti starejša od 18 let, zanesljiva, imeti mora upravičen razlog, opravljen zdravniški izpit ter preizkus znanja o ravnanju z orožjem. Imeti mora tudi orožni list, ki dovoljuje posest in nošenje orožja in se se ga praviloma izda članom lovskih družin z veljavno lovsko izkaznico in vrhunskim strelcem.

V enem letu prek šest tisoč dovoljenj

V lanskem letu je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve v Sloveniji s strani fizičnih oseb vloženih 6.334 vlog za nabavo orožja. Večina jih je bila ugodno rešenih, 12 jih je bilo zavrnjenih, 3 zavržene, v 16 primerih je bil postopek ustavljen, v 1 primeru pa postopek še ni bil končan.

Glavna razloga nabave sta bila lov in šport, sledi zbiranje, podaritev orožja, nabava orožja tujcev in nazadnje varnost, ki je bila kot razlog nabave navedena v 56 primerih. Podobne številke veljajo tudi za leto 2011 in leto pred tem.

Na dan 31. 12. 2012 je v Sloveniji 38.880 lastnikov posedovalo 121.277 kosov orožja.

Komentarjev 8
  • boogin1 11:40 21.junij 2013.

    S strelnim orožjem je v SLO izredno malo deliktov, sploh legalnim. Sekire, noži, tudi avto...so orožje in se jih lahko uporabi. Še najmanj ljudi umre od strelnega orožja oz. je število smrtnih žrtev zanemarljivo glede na ostale vzroke smrti.

  • Jože Šemrov 05:59 21.junij 2013.

    121 277 kosov orožja halo to orožje ni napravljeno za delanje potičk ali za risanje srčkov. ko dobite dovoljenje za orožje to pomeni,da ga lahko uporabite, za kaj že? Sprenevedanje.Človek bere časopis- streljanje pobijanje - enako nateleviziji veliko preveč ...prikaži večpreveč nasilja -pobijanja - Sprevrženost človeška .

  • KOJAK 23:46 20.junij 2013.

    Novinarčki bi se raje pozanimali zakaj policisti niso ukrepali ob zadnji prijavi mrtve soproge, oz. kako so ukrepali in ali so policisti sploh preverili tega človeka in vedeli koliko orožja ima? Moje mnenje je da je tu nekdo pošteno zamočil, ...prikaži več verjetno kakšen policist, ki je morilca osebno poznal.