Slovenija
93 ogledov

Streljal zaradi jeze

Oba obtožena – Zdravko Šoba in Tomaž Starina – sta dejanje ves čas zanikala. (Fo Žurnal24 main
Obračun. Tarča streljanja je bil Jevševar, skupil pa jo je Ribič.

Danes se bom lažje vrnil v Radeče. Če nič drugega, gre vsaj za moralno zadoščenje,” je po odhodu iz sodne dvorane dejal Tone Ribič, oče oškodovanca, na katerega je 10. oktobra leta 1993 v Radečah streljal Zdravko Šoba.

Dejanje je storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a zavestno in hote. S kalašnikom je streljal proti Robertu Ribiču in Branku Jevševarju. Zadel je le Ribiča, ki je dobil tako hude poškodbe, da bo posledice čutil vse življenje,” je v razglasitvi sodbe poudarila predsednica senata Marjana Topolovec Dolinšek.

Tokrat obsojena oba
Senat je za dve kaznivi dejanji poskusa umora Šobi prisodil enotno kazen – devet let zapora. Za krivega je bil spoznan tudi Tomaž Starina (brat Andrijane Starina Kosem), ki je Šobo napeljal k streljanju in ga pri tem tudi glasno spodbujal. Starini je senat za to prisodil šest let zapora, a sodba še ni pravnomočna.

Na ponovljenem sojenju, višje sodišče je namreč sodbo leta 2002, ko je bil na sedem let zapora obsojen zgolj Starina, v celoti razveljavilo, je sodišče preverjalo številne dodatne dokaze, prav tako je opravilo ogled kraja dogodka z rekonstrukcijo dogodka, znova so zaslišali razne izvedence in številne priče. “Motiv za dejanje je bila jeza, saj je šlo za obračun med dvema združbama zaradi mamil, denarja in prevlade,” je v obrazložitvi pojasnila Topolovec Dolinškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.