Slovenija
9 ogledov

Streljali vsepovprek

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Grobišče. Po njivah pred Dobovo se je več mesecev ob večerih razlegalo kričanje in streljanje.
Na potezi sodstvo. Preiskava. Po opravljenem sondiranju se bo po besedah Marka Štrovsa, vodje sektorja za vojna grobišča, preiskovalni sodnik odločil, ali bodo izvedli preiskavo ali pa so dejstva že toliko znana, da preiskave ne bo. "Ko bo sodna veja oblasti delo končala, bomo mi poskrbeli za dostojno ureditev tega grobišča," je dejal.

Tiho, tiho, nocoj se bo streljalo, je takrat rekla moja mama. Bil je september leta 1945. Več mesecev je trajalo, streljali pa so vsepovprek, ne le vojake,” pove domačin Jože Jurman, ki se s traktorjem pripelje na njivo, v bližini katere je med drugo svetovno vojno potekal protitankovski jarek.

Precej, a ne vedo, koliko
Jarek je bil speljan vse od Save pa do železnice pred Dobovo. Vanj so maja in junija 1945 vodili skupine ljudi, jih umorili in zakopali. Pravijo, da gre za precej veliko število, a tega še ne moremo oceniti,” pojasnjuje Marko Štrovs, vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Kdo so žrtve
Kot pove Štrovs, so bili to civilisti, begunci in vojaki. “Na tem območju so takrat izginile velike skupine ljudi, a da niso bili izključno vojaki, dokazujejo tudi najdbe zobnih protez, ki jih 20-letni vojaki po navadi ne nosijo,” navaja. Za ugotavljanje tega, kdo so žrtve, dodaja, niso pristojni, saj s sondiranjem ugotavljajo zgolj velikost območja s posmrtni ostanki.

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.