Slovenija
19 ogledov

Stres: Bolečino obvladajmo z odpuščanjem

Slovesno mašo na Teharjih bo vodil mariborski nadškof pomočnik in administrator Žurnal24 main
Resnica o povojnih pobojih je neznosna, tako za žrtve kot rablje, obvladamo jo lahko samo z ljubeznijo, z odpuščanjem, s spravo, je na Teharjah pri Celju poudaril nadškof Anton Stres.

Resnica o zločinih, ki so se dogajali po moriščih naše domovine med drugo svetovno vojno in po njej, z zadnjimi odskritji vse bolj nezadržno prihaja na dan.  "Ta resnica je grozljiva in zastrašujoča, vendar jo moramo sprejeti. Nič ne pomaga, če se eni zaklinjajo, da se zgodovina ne sme spreminjati, se pravi tista zgodovina, ki so jo pisali zmagovalci. Desetletja je bila resnica o tem, kar se je dogajalo tukaj, teptana, zamolčevana in preganjana, a vendar je na koncu prišla do besede. Tako bo tudi v prihodnje," je poudaril nadškof Stres.

Po njegovih besedah je ta resnica neznosna za žrtve in za storilce. Toda tej resnici po Stresovi oceni ni mogoče ubežati s tajenjem, opravičevanjem ali skrivanjem. " V skladu s človeškim dostojanstvom jo lahko obvladamo, da ne bo več zastrupljala naših odnosov, samo na en način , obvladamo jo z ljubeznijo, odpuščanjem in s spravo," je celjski škof Stres sporočil Slovencem.

Taborišče smrti
Na Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, ob koncu vojne pa so tam zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno.

Ponovno je začelo delovati konec maja leta 1945, ko so vanj namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem. Konec maja leta 1945 so komunistične oblasti v taborišče na Teharjah pripeljale Rupnikov bataljon, v prvih dneh junija 1945 pa še približno 3000 domobrancev.

Po ocenah poznavalcev je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

Kostnica žrtev

Na mestu zločinov sta postavljena spomenik in spominski park Teharje, ki naj bi prispevala k spravi. Spominski park Teharje je osrednji državni park, ki je posvečen zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Objekt je bil odprt oktobra leta 2004.

Nedavno sprejeta novela zakona o vojnih grobiščih pa določa, da bo na Teharjah urejena skupna kostnica žrtev povojnih pobojev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.