Slovenija
17 ogledov

Stres: Narod je zrel, kolikor so zreli ljudje

Nadškof Anton Stres je daroval mašo za domovino. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
"Pravne države ne bomo vzpostavljali z nespoštovanjem obstoječega pravnega reda in še manj z dogajanjem ulice,“ je v maši za domovino dejal ljubljanski nadškof metropolit Stres.

V teh dneh, ko slišimo vsakovrstne izjave in pozive, se je treba dobro zavedati, da zakoni državljane zavezujejo in omejujejo njihovo samovoljo zato, da ne bi bili svobodni samo eni, ampak vsi, je v današnji maši za domovino dejal ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Tedaj se taka država imenuje pravna država, je poudaril.

Ko bomo čez nekaj dni obhajali državni praznik dan samostojnosti in enotnosti, bomo obhajali praznik dveh velikih in temeljnih vrednot, torej samostojnosti in enotnosti, je poudaril nadškof.

Po njegovem je samostojen in zrel narod samostojen samo toliko, kolikor so samostojni in zreli ljudje, ki ga sestavljajo. Resnično samostojna, zrela in svobodna oseba pa ne ravna muhasto in neodgovorno, temveč razumno in moralno odgovorno, je dejal in nadaljeval, da je tako tudi v državi, ki jo sestavljajo svobodni in odgovorni državljani.

V anarhičnem brezvladju vladata brutalna moč in nasilje, je nadaljeval, "to pa vodi v nasprotje od svobode, v strah, hlapčevanje in suženjstvo". Zato obe, samostojna in svobodna človeška osebnost ter samostojna in svobodna država, predpostavljata in terjata jasno zavest o tem, kaj je prav in res ter urejeno in dosledno ravnanje v skladu z razumom in zahtevami pravičnosti, je prepričan Stres.

Samostojnemu narodu ne pišejo zakonov drugi, drugi mu prav tako ne predpisujejo njegovih dolžnosti in pravic, je dodal. Samostojen narod si pravila in pravni red postavlja sam, oziroma bolje rečeno, s svojim razumom ta pravni red in zakone odkrivajo in si jih dajejo njegovi člani sami, je menil.

Potrebna pogovor in iskanje resnice

Po Stresovih besedah je marsikatera kritika na račun pomanjkljive vladavine prava pri nas utemeljena. "Toda pravne države ne bomo vzpostavljali z nespoštovanjem obstoječega pravnega reda in še manj z dogajanjem ulice".

Samo en prostor je, kjer se lahko pride do pravih rešitev, je zato dejal ljubljanski nadškof. Ta je povsod tam, kjer poteka razumen pogovor in iskreno iskanje resnice, povsod tam, kjer imajo sogovorniki pred seboj jasno predstavo o tem, kaj je res in kaj je prav, je ocenil Stres.

Edinost in enotnost pa po njegovem pomenita življenje in obstoj, needinost pa razkroj, propad in smrt. Vsakdo, ki si iskreno želi skupne blaginje in dobrega za vse soljudi, si bo želel njihove enotnosti, sožitja in sodelovanja, pravi Stres, ki meni, da se samo sovražniki poslužujejo načela "deli in vladaj, spri ljudi in jih naščuvaj druge proti drugim".

Pravi državnik je po njegovem samo tisti, ki so mu potrebe in blagor skupnosti na prvem mestu ter si zato z vsemi močmi prizadeva za medsebojno sodelovanje, sožitje in spoštovanje.

Škof Erniša poziva verujoče in neverujoče k sodelovanju

Geza Erniša | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Božična zgodba je zgodba ljubezni, kajti govori o luči, miru, dobroti, čeprav vem, da jo danes mnogi drugače doživljajo, je danes v božični poslanici zapisal škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša. Ob tem je pozval tako verujoče kot neverujoče, naj si pošteno pogledajo v oči in skupaj premagajo temo, v kateri smo se znašli.

Kot je poudaril v poslanici, prihodnji dnevi za mnoge ne bodo praznični in zato je vprašanje, zakaj je temu tako, povsem upravičeno. "Vprašajmo se zato v teh prazničnih dneh preden se odpravimo v Betlehem k božjemu otroku, kaj polagamo v njegovo zibelko in na narodov oltar? S čem in čim segamo v srce in dušo slovenskega človeka, in vseh ostalih, ki skupaj z nami živijo? Je to sovraštvo, ali ljubezen, je to pomoč ali sebičnost? Je to prijateljstvo in sprava, ali pa razdor in sovraštvo," se sprašuje Erniša.

A škof obenem poudarja, da se kljub vsemu moramo odpraviti "na pot, kjer se je rodila ljubezen". Sam namreč veruje, da je v naših srcih še vedno dovolj moči in volje za dobro, pošteno ter pravično.

Erniša je ob tem izrazil željo, naj dobro, ki ga Bog polaga na oltar našega življenja in čemur moramo tudi mi slediti, zaživi v teh prazničnih dneh in tudi v naših srcih, vaseh in mestih. Ob tem pa izpostavlja, naj to dobro predvsem ponesemo v življenje tistih, ki trpijo, so osamljeni, bolni ali razočarani. "Naredimo vsem lep, vesel in prijazen božič," je zaželel ter obenem zaželel tudi blagoslovljeno in uspešno novo leto 2013.

Komentarjev 1
  • Niko_K_ 21:28 20.december 2012.

    G. Stres... GOTOF SI!