Slovenija
3 ogledov

Stres novi metropolit

antonstres_bobo_310109
1/2
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je danes sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana in za njegovega naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa Antona Stresa.

Papež je Antona Stresa ob ustanovitvi novih škofij v Cerkvi na Slovenskem 7. aprila 2006 imenoval za prvega škofa novoustanovljene celjske škofije, 31. januarja letos pa je bil imenovan za nadškofa koadjutorja Nadškofije Maribor.

Uran nadškofijo vodil od leta 2004
Uran je nadškofijo vodil od leta 2004, v zadnjem času pa je imel zdravstvene težave in je bil večkrat hospitaliziran.

Zadnjič je bil 64-letni Uran zaradi nenadne slabosti hospitaliziran 9. oktobra, v bolnišnici pa je preživel teden dni. Kot so tedaj pojasnili v tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije, so opravljene preiskave pokazale oslabelost srca.


Kdo je metropolit?

Metropolit je nadškof, ki predseduje cerkveni pokrajini. V podrejenih škofijah ima pravico nadzorovati, da se natančno ohranja vera in cerkvena disciplina, sicer pa v teh škofijah nima vodstvene oblasti. V treh mesecih po prejemu škofovskega posvečenja ali, če je bil že posvečen, po kanoničnem prevzemu škofije je papeža dolžan prositi za palij, ki je znamenje oblasti, katero ima metropolit po pravu v cerkveni pokrajini v občestvu z rimsko Cerkvijo.

 

Pahor in Türk že čestitala Stresu
Premier Borut Pahor je čestital Stresu ob imenovanju za 35. rezidencialnega ljubljanskega nadškofa. Pahor je v čestitki izrazil tudi najboljše želje za nadaljno sodelovanje med državo in katoliško cerkvijo v Sloveniji.

Čestital mu je tudi predsednik države Danilo Türk. V čestitki je izrazil zaupanje, da bomo nadaljevali ustvarjalen dialog med Cerkvijo in državo o vseh aktualnih vprašanjih življenja in delovanja vernikov v naši domovini.

Čestital tudi Rode
Stresu je čestital tudi kardinal in nekdanji ljubljanski nadškof metropolit Franc Rode. Cerkev na Slovenskem z njim po Rodetovih besedah stopa v novo obdobje, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference.

Rode je zapisal, da kot nekdanji nadškof ve, kolikšne naloge so pred Stresom in kakšni izzivi ga čakajo. "Obljubljam vam svojo pomoč in svojo bližino," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.