Slovenija
12 ogledov

Stres ob prazniku o cerkvi in državi

Nadškof Anton Stres je daroval mašo za domovino. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Katoliška cerkev z mašami počastila dan državnosti.

Dan državnosti je z mašami za domovino počastila tudi Katoliška cerkev. Ljubljanski nadškov metropolit Anton Stres je skupaj s slovenskimi škofi mašo vodil ob 18. uri v ljubljanski stolnici.

V nagovoru se je Stres med drugim dotaknil odnosa med cerkvijo in državo, ki ima, kot je dejal, "svoj izvir v samem Jezusovem nauku". "Tega razlikovanja se ne bojimo, ne moremo pa sprejeti, da se to načelo uporablja za omejevanje delovanja Cerkve," je povedal. "Eno je gotovo: načelo, po katerem sta Cerkev in država med seboj neodvisni in samostojni, ne opravičuje nobenega omejevanja delovanja Cerkve in njene navzočnosti v človeški družbi, nobenega potiskanja na rob družbe in v strogo zasebnost posameznikovega življenja."

Ob tem je spomnil, da se tudi Jezus ni skrival v zasebnost, ampak je "hodil od mesta do mesta in od vasi do vasi, oznanjal in razglašal evangelij o Božjem kraljestvu"

Maše za domovino so sicer potekale tudi po drugih slovenskih cerkvah.

Komentarjev 8
  • ennanova 22:51 24.junij 2013.

    Srce je kompas ali rdeča zvezda spet deliMaša za domovino je kajpak potekala drugje kot osrednja državna proslava; JJ in Borut se zato nista mogla srečati. Zakaj nismo presenečeni?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1054-srce-je-kompas-ali-rdeca-zvezda-spet-deli

  • 1111 22:17 24.junij 2013.

    ...kaj ima ta bedak za govort?

  • titty 21:51 24.junij 2013.

    ...."hodil od mesta do mesta in od vasi do vasi, oznanjal in razglašal evangelij o Božjem kraljestvu"...... Razlika med Jezusovim oznanjanem in današnjimi oznanjalci je zelo različna. Za začetek, današnji oznanjalci in razglaševalci se vozijo z zelo dragimi avtomobili, eno ...prikaži več oznanjajo, drugo delajo (kradejo, lažejo, dolgove ustvarjajo, da o pedofiliji ne zgubljam besed). Tako da Stres, boljše da si TIHO!!!!