Slovenija
11 ogledov

Stres stresa sporazum

(Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Referendum. Slovenska škofovska konferenca proti sporazumu.

Poslanci vseh barv bodo danes skupno deset ur in 13 minut soočali argumente in mnenja o arbitražnem sporazumu. V opoziciji so zahtevali razjasnitev novih okoliščin, s katerimi je bila javnost seznanjena po razpisu zakonodajnega referenduma, koalicija pa je že včeraj na zasedanju odbora za zunanjo politiko ugotavljala, da novih okoliščin ni.

Cerkev dvomi ...
Včeraj je ozračje razburkala Slovenska škofovska konferenca (SŠK) s pismom nadškofa Antona Stresa in izjavo člana SŠK Ivana Kukarja, ki je izpostavil "precejšnjo mero skepse" komisije, da bo arbitražni sporazum privedel do takšne rešitve, ki jo bomo Slovenci razumeli kot pravično.

Za Republiko Slovenijo je izhod na odprto morje vitalnega pomena in ga lahko izgubi, medtem ko za Republiko Hrvaško te nevarnosti ni.
Anton Stres, predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

V tem primeru je opozoril na dolgoročno negativne posledice za odnose med državama, kot so denimo napetost, zamera in nemir. Dvom utemeljuje na neznanki, da nihče ne ve, kakšen bo izid sporazuma, vložek Slovenije pa je "neprimerno večji" od vložka Hrvaške.

... Pahor brani
"Verjemite, da za takim sporazumom jaz, vlada in večina v parlamentu ne bi tako trdno stali, če ne bi verjeli, da je edini, ki omogoča pravično mejo in sožitje dveh narodov," se je odzval premier Borut Pahor. Po njegovem je "pravična meja pogoj za sožitje med narodoma".

V opoziciji so zahtevali razjasnitev novih okoliščin, s katerimi je bila javnost seznanjena po razpisu zakonodajnega referenduma, koalicija pa je že včeraj na zasedanju odbora za zunanjo politiko ugotavljala, da novih okoliščin ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.