Slovenija
38 ogledov

Stres v otroštvu bolezen v odrasli dobi

(Foto: iStockPhoto) Žurnal24 main
Neljubeče okolje in stres v zgodnjem obdobju življenja močno vplivata na zdravje v odrasli dobi in življenjsko dobo.

Različne študije, ki so jih predstavili na letnem srečanju ameriške zveze psihologov, ugotavljajo povezavo med stresom v otroštvu, ki ga povzročajo revščina ali različne psihične in fizične zlorabe, ter zdravjem v odrasli dobi.

V eni od študij, ki so jo opravili raziskovalci Univerze Pittsburg, so preučevali razmerje med revščino in zgodnjimi znaki srčnih bolezni pri dvesto zdravih najstnikih. Ugotovili so, da imajo tisti, ki izhajajo iz slabega socialnega okolja, v povprečju ožje arterije in višji krvni pritisk. "To potrjuje povezavo med stresnim življenjem v otroštvu in pogostostjo kardiovaskularnih bolezni v odrasli dobi," je povedala vodja študije Karen Matthews.

Neka druga študija je pokazala na odvisnost stresnih dogodkov v otroštvu, kot so smrt starša ali zloraba, z dovzetnostjo za učinke stresa pozneje v življenju ter dolžino življenjske dobe. Raziskovalci državne univerze v Ohiu so preučevali skupino starejših ljudi z demenco. Merili so markerje stresa v krvi ter dolžino telomerov, zaščitnih kapic na koncu kromosomov, ki je povezana s starostnimi boleznimi. Pri 132 udeležencih v anketnem vprašalniku so odkrili depresijo oziroma zanemarjanje v otroštvu. Janice Kiecolt-Glaser, vodja študije, je dejala: "Naše zadnje raziskave so pokazale, da zlorabe v otroštvu mečejo dolge sence na zdravje odraslega in povzročajo zgodnejše staranje celic." Po njenih besedah lahko stres v otroštvu skrajša življenje človeka celo za sedem ali 15 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.