Slovenija
31 ogledov

"Streznitev bo prišla s položnicami"

Nepremičnne Saša Despot
Opozicija napoveduje, da se bo borila proti uveljavitvi davka.


Odbor DZ za finance in monetarno politiko je pozno popoldne začel z obravnavo predloga zakona o davku na nepremičnine, katerega sprejem si vlada želi prihodnji teden, uveljavitev pa s 1. januarjem 2014. V opoziciji tako hitremu postopku nasprotujejo. "Naredil bom vse, da se davek s 1. januarjem 2014 ne uveljavi," je dejal Franc Bogovič (SLS).

Kot je poudaril, sicer ne nasprotuje davku na nepremičnine, vendar pa čas zanj po njegovem mnenju ni pravi, nujni postopek ne  primeren. "Ljudje se ne zavedajo posledic tega davka. Zavedli se bodo šele, ko bodo v roke dobili položnice," je dejal.

Računajo na 400 milijonov evrov

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar je pojasnila, da bo davek na nepremičnine nadomestil štiri obstoječe dajatve. Hkrati ga je predstavila tudi kot enega od ukrepov za javnofinančno konsolidacijo. Zato je predvidena delitev prihodkov - ti so na letni ravni ocenjeni v višini dobrih 400 milijonov evrov - med državo in občinami v enakovrednem razmerju.

Vraničarjeva je spomnila, da je bil v javni razpravi posebej izpostavljen problem vrednotenja nepremičnin, ki sicer ni predmet tega zakona, je pa z njim tesno povezan. Zato je napovedala, da bo v naslednjih 14 dneh stekla kampanja urejanja evidenc v sodelovanju z geodetsko upravo in upravnimi enotami, da se bo lastnikom omogočila pravočasna ureditev podatkov.

Komentarjev 2
  • Presvetli 09:50 09.november 2013.

    Teh 400 milijonov bo spet nekdo ukradel in spet si bodo izmislili nove davke.Pa daj spreglejte,da varčujemo in varčujemo oni pa nas vedno bolj ožemajo.Kdaj vas bo pamet srečala in ko bodo protesti,da boste masovno šli na cesto le s ...prikaži več takim početjem se lahko ta kraja zaustavi,nobene druge rešitve ni več!!

  • Johan Spohan 22:56 08.november 2013.

    Kateri so ti štirje davki naj razjasni strokovnjakinja Mateja Vraničar?(verjetno kanclajfuks, ki vnaša v exelove tabele številke)Teh 400 milijonov je komaj toliko kot bo šlo (bo pa resnici več) za likvidacijo dveh privatnih bank iz davkoplačevalskegs denarja. Likvidacija firm ...prikaži več se plačuje iz sredstev firme ki gre v likvidacijo ne pa iz proračuna. Podpirajo lopove!