Slovenija
99 ogledov

Strici iz ozadja so politične stranke

letaki Anže Petkovšek
Poročilo Lobiranje v Sloveniji, ki ga je pripravila Transparacy International, izpostavlja, da politične stranke v Sloveniji na področju lobiranja držijo niti v svojih rokah. Problem niso registrirani lobisti, ampak nezabeleženi netransparentni stiki.

Transparency International izpostavlja, da regulacije in nadzora lobiranja - ki je sicer sestavni del demokracije - ni mogoče zagotoviti, ne da bi prej odpravili težave financiranja političnih kampanj in političnih strank. "Nepregledno financiranje in delovanje političnih strank je danes prepoznano kot eden glavnih razlogov za korupcijo, sistemska odstopanja in druga neskladja v javnem in zasebnem sektorju," so zapisali v poročilu. Kljub temu, da so od lani popolnoma prepovedani prispevki pravnih oseb, pa naj bi donacije še vedno dogajale "pod mizo".

Predsednik združenja lobistov Mihael Cigler je v poročilu celo izpostavil, da politične stranke predstavljajo nelojalno konkurenco pri lobiranju. Preko kapitalski deležev države v gospodarskih družbah naj bi politične elite netransparentno upravljale in neposredno vplivale na zaposlovanje.

Odstop ministra zaradi osmih lobističnih stikov?

V poročilu Lobiranje v Sloveniji še izpostavljajo, da javni uslužbenci le redko prijavljajo lobistične stike z neregistriranimi lobisti. Še slabše pa je na lokalni ravni, kjer se lobističnih stikov pravzaprav sploh ne prijavlja. Tudi ministrstvo za zdravje je v času ministrovanja Tomaža Gantarja prijavilo le osem lobističnih stikov, čeprav je minister odstopil prav zaradi pritiskov. 

Poleg neprijavljenih in nepoklicnih lobistov težavo prestavljajo tudi tiste interesne skupine, ki pomagajo pri sooblikovanju zakonodaje, a njihova prijava ni potrebna. Torej če vplivajo na javno odločanje z namenom sistemske krepitve pravne države, demokracije in temeljnih svoboščin. Sem pa na primer spadajo tudi sindikati, ki so redno vpleteni pri nastajanju predpisov.

Veste kdo je pisal zakon?

Kljub temu, da Slovenija že ima predpise za poročje lobiranja, pa Transparency International poziva oblasti k sprejetju samostojnega zakona o lobistih. K večji transparentnosti pa bi pripomoglo tudi uzakonjenje zakonodajne sledi, ki bi bila priložena vsakemu zakonu. Ta bi morala vsebovati podatke kdo je zakon pripravljal. Zakone sicer najpogosteje pripravlja vlada oziroma pristojna ministrstva, pri najpomembnejših so vpletene tudi odvetniške pisarne in pravne družbe, ki bi lahko namerno dodajale določene vrzeli v korist poslu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.