Slovenija
1 ogledov

Strinjajo se, da se postopki začnejo

Gregor Virant, državni zbor Saša Despot
Sklep, naj državni zbor začne postopke za spremembo ustave, bodo podprli.

Poslanske in poslanci so opravili razpravo o predlogu, naj državni zbor začne postopek za spremembo ustave glede referendumske ureditve. O tem, ali bodo postopek za spremembo začeli ali ne, bodo odločali v okviru današnjih glasovanj. Pričakovati je, da bo predlog izglasovan, kljub temu, da imajo nekatere poslanske skupine o vsebini sprememb pomisleke.

V poslanski skupini PS poslanci namreč niso enotni glede tega, ali na predlagane spremembe pristati ali ne. Po današnjih napovedih Maše Kociper (PS) bodo sklep, naj DZ začne postopke za spremembo ustave sicer podprli, "kar pa še nikakor ne pomeni, da lahko poslanska skupina v nadaljevanju obravnave sprememb že zdaj jamči dovolj glasov za njihovo končno potrditev". V PS menijo predvsem, da bi bilo treba določbo, da referendum ni dopusten o zakonih, ki govorijo o obveznih dajatvah, opredeliti bolj natančno.

Pomisleki tudi v koaliciji

Za SDS je po besedah Jožeta Tanka problematičen predvsem zavrnitveni referendum, saj določa kar dva praga za to, da je referendum lahko uspešen. Napovedal je, da bodo v tej fazi predlogu dali podporo, v nadaljevanju postopka pa bi bilo treba po njegovih besedah zadevo pripraviti tako, da bi, če drugega ne, vsaj o zavrnitvenem referendumu glasovali ločeno. "Če to ne bo tako pripravljeno, potem obstaja verjetnost, da bodo naši glasovi umanjkali na končnem glasovanju," je napovedal.

Nekaj pomislekov do predloga imajo tudi v SLS in NSi, čeprav so začetku postopka za spremembo ustave napovedali podporo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.