Slovenija
23 ogledov

Strinjam se s Časarjem, pravne države ni

Kar 1.290 dni je namreč potrebnih, da se na naših sodiščih končajo gospodarski spori.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Res, Robertu Časarju, včeraj obsojenemu ex prvemu možu Luke Koper, se takoj brez težav pridružim v oceni in razočaranju nad pravno državo. A ne zato, ker bi menila, da je narobe, da ga sodišče pošilja za zapahe, pač pa, ker je na roko pravice treba čakati predolgo.

Po podatkih Svetovne banke namreč naša banana republika dosega neslaven rekord pri čakanju na rešitev gospodarskega spora – v Sloveniji to traja kar 1.290 dni! Pri sosedih Avstrijcih 379 dni, v štirih evropskih državah še manj. Ob tem ima Slovenija na tisoč prebivalcev več sodnikov, kot jih imajo primerljive evropske države – kar pomeni, da je sodnikov pri nas dovolj.

Ošpice. Kar pikasta postanem ob poslušanju pritožb iz pravosodja, češ da bo še bolj neučinkovito. Slabe makroekonomske razmere namreč zahtevajo varčevanje tudi pri njih in treba bo zmanjšati število zaposlenih. Na vrhovnem sodišču ocenjujejo, da bi bilo treba glede na razpoložljiva sredstva v pravosodju zmanjšati število zaposlenih za okoli 340. In zakaj me razburja jamranje o tem, da bodo sodni zaostanki zaradi varčevanja še višji? Ker podatki kažejo, da se dinamika reševanja pomembnih zadev na naših okrožnih sodiščih ni bistveno spremenila. Od leta 2009 do leta 2011 se število novih zadev giblje okoli 36 tisoč, število prenesenih zadev pa se je iz leta v leta povečevalo, skupaj za tri tisoč. Na sodiščih je delalo več ljudi, rešilo pa manj zadev. Kje je tu logika in zakaj smo tako slabši od sosedov?

Komentarjev 7
  • titty 10:41 31.julij 2013.

    Sodnica si ne izmišljuje izvedence, izvedence predlagajo stranke. Tolko o tvojem poznavanju zadev!

  • brojci 11:31 13.januar 2013.

    Nobena čorba se ne poje tako vroča kot se je skuhala.Dalj ko bo trajalo bolj se bo ohladila.

  • korisnik_5299 14:22 12.januar 2013.

    To bi morali vprašati predvsem pisce zakonov, ki očitno nimajo nobene odgovornosti za njihovo vsebino. O "konfuznosti" zakonov, ki se sprejemajo po tekočem traku, ki jih nihče ne preverja, ki niso življenski, govorijo najvišje pravne avtoritete. Žal le govorijo in ...prikaži več to je poglaviten problem slovenske stroke na vseh področjih!