Slovenija
54 ogledov

Stroga pravila za priznanje nege

Nege, ki jim je ZZZS ne prizna, domovi oskrbovancu ne zaračunajo. @Shutterstock Žurnal24 main
Domovi. Za nego manj kot v bolnišnicah.

“Enkrat jim (domovom za starejše) mora nekdo povedati, naj ne primerjajo jabolk in hrušk,” je o trditvah Borisa Koprivnikarja iz skupnosti socialnih zavodov, da domovom za starejše zdravstvena zavarovalnica za enake storitve neupravičeno namenja precej manj denarja kot bolnišnicam, dejala direktorica sežanske bolnišnice Silvana Šonc.

Pri njih nega na oddelku za podaljšano bolnišnično zdravljenje res stane 108 evrov na dan, vendar cen z domovi ne gre primerjati, je poudarila Šončeva. V bolnišnici je zdravnik bolniku na voljo 24 ur na dan, imajo šest fizioterapevtov, logopeda, nevrologe, njihov kader je visoko izobražen, v ceno pa so zajeta tudi vsa zdravila.

Trikrat je nega, enkrat ni

Da ZZZS za oskrbovanca doma za starejše prizna zdravstveno nego, mora biti storitev pri zavarovancu opravljena najmanj trikrat na dan, izrecno pa jo mora odobriti zdravnik v domski ambulanti.

Kršitelji skoraj vsi
Nadzornika ZZZS, ki sta le dva za vso Slovenijo, sta letos pregledala 30 domov; od tega so bili brez napak le trije. Najpogostejše kršitve so bile, da so domovi socialne storitve prikazovali kot zdravstvene ali pa so jih izvajali brez potrditve zdravnika. “Hranjenje in oblačenje ne spadata med zdravstvene storitve. Vse storitve, ki so opravljene le enkrat na dan, tudi niso zdravstvena nega,” je pred časom za Žurnal24 pojasnila nadzorna zdravnica ZZZS Alenka Posega.

Kršitve se domovom kljub nadzorom očitno izplačajo. Na vrsto za nadzor pridejo približno enkrat na tri leta, nadzorniki pa jim takrat pregledajo le obračunavanje storitev za tri mesece nazaj. Storitve za vse druge mesece jim ZZZS plača ne glede na to, ali so upravičene ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.