Slovenija
26 ogledov

Strogo varčevanje z vodo tudi na Dolenjskem

voda Gregor Katič
Pozivu k varčevanju s pitno vodo so se po Rižanskem vodovodu Koper pridružili tudi v Komunali Novo mesto. V Ljubljani in Kranju je pitne vode za zdaj dovolj.

Iz Komunale Novo mesto so prebivalce občin Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Straža in Šmarješke Toplice obvestili, da je prepovedana raba pitne vode za zalivanje, pranje vozil, polnjenje bazenov, čiščenje površin in podobnega. Sporočili so še, da je varčevanje nujno, ker je poletna suša dodatno izpraznila vodonosnike pitne vode. Opozorili so tudi, da je točenje vode iz hidrantov prepovedano, to pa bi lahko povzročilo tudi motnje pri vodooskrbi.

K varčevanju z vodo pa so že konec julija pozvali v Rižanskem vodovodu Koper. Prebivalci Izole, Pirana in Kopra so opozorilom očitno prisluhnili, saj so po pregledu jutranjih bilanc vodnih količin v minulih dneh ocenili, da bodo uspeli brez prekinitev oziroma redukcij premostiti še ta teden, vključno s koncem tedna. Sara Milenkovski iz Rižanskega vodovoda je povedala, da je prebivalcem uspelo tudi v nedeljo, ko je običajno poraba vode bistveno večja, prihraniti 13 odstotkov vode. "Kljub temu je treba še naprej skrajno varčevati z vodo in vsak liter namensko izkoristiti," je poudarila. Za zdaj kljub izredno nizkim vodnim virom celotno območje treh občin nemoteno oskrbujejo s pitno vodo, vendar pa Sara Milenkovski opozarja, da je "najbolj kritična napoved, ki tudi v prihodnjih dneh ne obeta padavin".

Večjih težav pri oskrbi s pitno vodo pa kljub pomanjkanju padavin niso zaznali v ljubljanskem javnem podjetju Vodovod Kanalizacija (Voka). Tina Berčič iz Voke je povedala, da je pitne vode dovolj, omejitve porabe vode pa za zdaj še ni. Podobno so zatrdili tudi v Komunali Kranj, kjer so vodni viri za zdaj zadostni in omejitev glede porabe vode ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.