Slovenija
9 ogledov

Stroj za veliki pok na obratih

Pospeševalnik v Cernu. Žurnal24 main
Poskus z velikim hadronskim pospeševalnikom delcev v Cernu napreduje zelo hitro in je že mimo točke, ko se je pred 14 meseci pokvaril.

V švicarskem Cernu, ki je širši javnosti znan iz knjige Angeli in demoni, so sinoči po 14 mesecih znova zagnali pospeševalnik delcev oziroma hadronski trkalnik, ki se prav tako pojavi v omenjeni knjigi. Z njim želijo znanstveniki poustvariti nastanek vesolja.

Dodatno leto časa, v katerem so popravljali pospeševalnik, so znanstveniki izkoristili za dodatne posodbitve opreme, zato poskus poteka precej hitreje. Prav tako pa veliko več pozornosti namenjajo varnosti 6,6 milijard evrov vrednega pospeševalnika, ki se je lani pokvaril po vsega petih dneh delovanja.

Še ta vikend naj bi dosegel rekordno moč, to je 1,2 bilijonov elektron voltov. "Če se bo zgodilo karkoli nevšečnega, posledice na bodo tako hude kot lani," zagotavlja direktor za pospeševalnike v Cernu Steve Myers.

Trk pri svetlobni hitrosti
Pospeševalnik je bil od svojega zagona 10. septembra 2008 do sinoči pokvarjen. Prvi poskusi po besedah tiskovnega predstavnika Cerna dr. Jamesa Gillesa kažejo, da je ta največja naprava na svetu popravljena, poroča BBC.

Njen namen je, da v njeni notranjosti, ki jo predstavlja 27 kilometrov dolg tunel, ki poteka med Francijo in Švico, pospešujejo hitrost atomskih delcev do svetlobne hitrosti, nato pa se med seboj zaletijo. Pri tem se sprošča neverjetna energija. Znanstveniki bi radi dosegli tako energijo, kot je bila ob nastanek sveta, s čimer bi poustvarili nastanek našega planeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.