Slovenija
59 ogledov

"Strojanovi imajo vsi pištole"

Kamera na hodniku centra za socialno delo Ljubljana Šiška. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Centri za socialno delo. Vse več nasilja nad strokovnimi delavci. Enotne zaščite ni. Opozorila. Ker bo nova zakonodaja zmanjšala število upravičencev do pomoči, pričakujejo še več nasilnih strank.

“Zadnja leta je večje število nasilnih ravnanj nad strokovnimi delavci na centrih za socialno delo (CSD), po sprejemu predlogov zakonov o socialnovarstvenih prejemkih in o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v nespremenjeni obliki pa je mogoče pričakovati še povečanje pritiskov,” svarijo v Socialni zbornici Slovenije (SZS).

Pomirjujoča policija
Varnost. CSD nimajo enotnega sistema varovanja pred nasilnimi strankami. Ponekod imajo pod mizo alarmna stikala, ki jih lahko sprožijo ob morebitnem izbruhu nasilneža, drugod imajo varnostnika in kamere. V CSD Maribor pa so denimo dogovorjeni tudi s policisti, da jih občasno obiščejo, saj to po mnenju direktorja centra na stranke “deluje pomirjujoče”.

Zaradi nove zakonodaje naj bi se namreč zmanjšalo število upravičencev do določenih prejemkov. “Za nekatere pravice se spreminja cenzus, tako da se bodo zelo zmanjšale. Po projekcijah bo približno 80 tisoč od 570 tisoč upravičencev padlo iz sistema in ne bodo več upravičeni do pomoči,” ocenjuje Perica Radonjič, predsednik sindikata CSD Since07, kjer so na ministrstvo za delo že večkrat naslovili prošnjo po enotnih navodilih za zaščito zaposlenih, ki pa jih do danes še ni.

“Ko dražiš 570 tisoč ljudi ...”
“Si lahko mislite, kaj bo, če zdražiš 570 tisoč ljudi?” opozarja generalni sekretar SZS Bojan Regvar. Na ministrstvu sicer priznavajo, da je na začetku verjetno pričakovati nekoliko več nezadovoljstva predvsem tistih, ki so zdajšnji sistem zaradi njegovih pomanjkljivosti zlorabljali. Menijo pa, da bo novi sistem pravičnejši, ker bodo višje prejemke dobili socialno bolj ogroženi.

Že zdaj kričijo in pljuvajo
Vse več nasilnih strank centri opažajo že zdaj. “Poleg telesnega nasilja je vedno več tudi verbalnega, ker stranke doživljajo delavca kot podaljšek sistema in težko razumejo, da je samo uslužbenec, ki opravlja svoje delo. Ko stranke izvedo, da niso upravičene do določene pomoči, začnejo kričati na strokovnega delavca, pljunejo vanj, zaloputnejo z vrati ali vržejo papirje po tleh,” pripoveduje Radonjič. Direktor CSD Maribor Jožef Tivadar pa pravi, da so že grozile tudi izobražene ženske, in sicer da jih bodo dale v medije, prijavljajo pa jih tudi v kabinet predsednika vlade in 
ministra.

Manjka nam detektor kovin. Pri nas so Strojanovi. Strojanovi imajo vsi pištole.
Miha Rotar, direktor CSD Šiška

V Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije zadnje leto opažajo več posredovanja policije, največ zaradi verbalnega in duševnega nasilja ter izsiljevanja, še pogosteje pa uporabniki v jezi poškodujejo premoženje centra.

Natančnega števila, koliko prijav zaradi nasilja nad zaposlenimi so zadnje leto podali na policijo, nam sicer na skupnosti niso vedeli povedati. Podatkov nam prav tako ni uspelo dobiti od inštituta za socialno varstvo, nimata pa jih niti ministrstvo za delo niti policija (ta podatkov po poklicnih skupinah ne zbira). Je pa po raziskavi avtorja Mirana Možine 98 odstotkov vprašanih socialnih delavcev v karieri doživelo verbalno, slabih 70 odstotkov pa tudi telesno nasilje 
stranke.

24Izjavi

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ker imamo mi v glavnem neuke in funkcionalno nepismene stranke, se pritožbe izrekajo večinoma verbalno v pisarnah, s kričanjem, pritiski, grožnjami, jokom in stokom. Občasno se ga pa tudi kdo napije in potem hoče pretepati vse po vrsti in nagaja vsakemu, ki pride na vrsto. Tega res opažamo čedalje več."

Bojan 
Regvar,
generalni sekretar socialne zbornice

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Nasilnih strank je kar nekaj. Pri meni v pisarni je bil zadnjič mladenič, ki je že dobil dve izredni pomoči. Ker je kot s. p. zbolel, je izplačilo zahteval takoj. To smo mu omogočili, pa je nekaj dni zatem spet prišel in znova zahteval izplačilo takoj. Postal je nesramen, žalil je. Poklicala sem varnostnika in ga prosila, naj gospoda pospremi do vrat. Ko je odhajal, je rekel: Čakaj, boš ti že videla, saj te dobim zunaj.”

Jadranka Tkalec, vodja 
socialnih 
pomoči na CSD Maribor

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.