Slovenija
12 ogledov

Stroje, ki naj bi jih kupili, le prebarvali

Cimos Barbara Milavec
Specializirano tožilstvo je vložilo obtožbo zoper nekdanje vodilne v koprski družbi Cimos in njihovim sodelavcem. Evropsko blagajno naj bi oškodovali za pet milijonov evrov.

Specializirano državno tožilstvo je sodno preiskavo konec leta 2014 zahtevalo za dvanajst osumljenih in tri pravne osebe - poleg Cimosa in Cimata se je v preiskavi znašla še družba Sieva. Med sodno preiskavo so postopek proti štirim osumljenim ustavili.

Po poročanju današnjih Primorskih novic je obtožnico proti Francu Krašovcu po navedbah hrvaških medijev vložilo tudi zagrebško tožilstvo, poleg njega pa sta obtožena še hrvaška državljana. Obtožba je povezana s prodajo Cimosove poslovne stavbe v Zagrebu iz leta 2001.

Obtoženi naj bi med letoma 2010 in 2012 v imenu mariborskega proizvodnega obrata Cimosa oddali prijavo na razpis za pridobitev evropskih sredstev, s katerimi naj bi kupili novo proizvodno opremo. Sodelovanja pri goljufanju so bili osumljeni tudi njihovi uslužbenci, ki so pripravljali razpisno dokumentacijo, saj so vsi skupaj pristojnim zamolčali, da so zgolj obnovili staro opremo.

S takšnim ravnanjem so predstavnike pristojnega organa za razpolaganje z evropskimi sredstvi zavedli, da so jim ti leta 2012 za nakup opreme povrnili denarna sredstva iz evropskega sklada v višini dobrih 1,97 milijona evrov, čeprav do tega denarja niso bili upravičeni.

Po informacijah časnika je tožilstvo obtožbo poleg Krašovca vložilo še proti nekdanjemu izvršnemu direktorju Zorku Kendi, nekdanjemu direktorju senožeškega dela Cimosa Janezu Gradišku, še enemu nekdanjemu izvršnemu direktorju Dariu Šiku, nekdanjemu direktorju Cimata Elvisu Ipši ter proti nekdanjemu Cimosovemu prokuristu Vladimirju Bukviču.

Z goljufijo v Kopru naj bi osumljeni podjetju pridobili dobrih 3,28 milijona evrov protipravne premoženjske koristi oz. so za ta znesek oškodovali slovenski in evropski proračun, denar pa oprali na nezakonit način. Skupaj so državo in EU ogoljufali za več kot 5,25 milijona evrov. Dejanja naj bi se zgodila v času, ko je Cimos vodil Krašovec.

Komentarjev 3
  • mrki 07:37 11.maj 2016.

    važno je da so tam tardeči - nič bat vse je pod kontrolo - bo raja poplačala.

  • valerijakregar 22:24 10.maj 2016.

    važno je, da plača raja.....

  • blueone 17:47 10.maj 2016.

    Tale Cimos je bil taka firma, delal za najboljše proizvajalce avtomobilov, sedaj pa največja rak rana. Grozno kaj se dogaja s slovenskimi podjetji, ne odgovarja pa nihče.