Slovenija
29 ogledov

"Strojev v Črnučah ne bo"

Mestni inšpektorji so na objekte vrtičkarjev v Črnučah obesili 450 pozivov, vend Žurnal24 main
Vrtički. Danes se izteče rok mestnih inšpektorjev za odstranitev objektov.

60 lokacij je v MOL predvidenih za tipske vrtičke. V Dravljah in Štepanji vasi so v najem oddali prvih 61 vrtičkov. Na razpisu so prejeli 175 vlog.

 

Vrtičkarji za Savo v Črnučah morajo do danes odstraniti vse objekte, je zapisano v pozivu inšpektorata Mestne občine Ljubljana (MOL). Če tega ne bodo storili, bo ukrepal Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (Irsop). Vendar se vrtičkarji na poziv MOL požvižgajo in zatrjujejo, da strojev v Črnučah danes zagotovo ne bo, ker poziv ni odločba.

Janković že posredoval
Tega se zaveda tudi ljubljanski župan Zoran Janković, zato je ta teden prosil glavno republiško inšpektorico, naj čim prej izda odločbe o odstranitvi vrtičkarskih objektov. "Župan ne more Irsopu diktirati, kako in kdaj naj dela," se je odzvala podpredsednica Društva vrtičkarjev Ljubljana Marina Dolinar.

Lastništvo. Vrtičkarje v Črnučah moti, da jih Janković preganja z zasebnih zemljišč. Župan jim odgovarja, da ni pomembno, ali gre za zasebno ali mestno zemljišče, ampak za nelegalno zgrajene objekte.

Dovoljenje. Vrtičkarji za Savo pravijo, da imajo gradbena dovoljenja, župan pa odgovarja, da če jih imajo, jim ni treba skrbeti, da jih bo treba odstraniti.

 

Na Irsopu pa so nam povedali, da postopki v zvezi z objekti na vrtičkih niso prioriteta gradbene inšpekcije, a da z ljubljanskim inšpektoratom sodelujejo v postopkih v Črnučah. Dodali so, da pripravljajo intenzivnejše postopke glede vrtičkarskih objektov na Rakovi jelši.

Naloge bi prevzeli v mestu
Prav zato, ker odstranitev vrtičkov ni med Irsopovimi prioritetami, si Janković želi, da bi to delo prevzela mestna inšpekcija, saj bi tako postopki hitreje stekli. Na Irsopu so odgovorili, da bi bilo prav, da bi nadzor nad postavljanjem enostavnih objektov in manjšimi količinami gradbenih odpadkov opravljala inšpekcija lokalne skupnosti, a da je za vse spremembe treba spremeniti predpise, o čemer na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) že potekajo pogovori. Več o tem smo želeli izvedeti od MOP, vendar v treh dneh na naša vprašanja niso odgovorili.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.